Aktualno

DULIST U PANORAMSKOJ AVANTURI Zbog vožnje Cabriom, gosti ponovno dolaze u Dubrovnik

DULIST U PANORAMSKOJ AVANTURI Zbog vožnje Cabriom, gosti ponovno dolaze u Dubrovnik

‘Kad se možemo naći?’; ‘Dođite nam u podne na Pile!’. I tako je ‘pao’ dogo­vor za vožnju Libertasovim Cabrio busom.

Prvi je to panoramski autobus za razgledavanje znamenitosti koji dubrovačkim ulicama prometuje već 11 godina. Vozač Ivan Radić nas je sa svo­jom imenjakinjom i kolegicom u auto­busu, Ivanom Knez, dočekao ‘široke ruke’ na autobusnoj stanici na Pilama. Nismo ni sumnjali kako će ovo dvoje mladih ljudi, ogromnih osmijeha, ali i punih pozitivne energije učiniti našu vožnju nezaboravnom. Već na samom početku jednosatnog druženja, ponu­dili su nas vodom jer se živa na termo­metru popela do tridesetak stupnjeva Celzijusa.

DULIST U PANORAMSKOJ AVANTURI Zbog vožnje Cabriom, gosti ponovno dolaze u Dubrovnik

‘Light’ i opušteno
U punom autobusu dočekali su nas gosti kruzera. Ukrcali smo se u izvan­rednu liniju koja je upravo njima nami­jenjena, ali, možemo reći, i izrazito ‘pri­mamljiva’. ‘Usklađujemo njihov i naš raspored’, ističe nam Ivan i priča kako teče sam početak njihova druženja s putnicima. Avantura ovom linijom počinje oko 9.30 sati na autobusnom kolodvoru kada se ukrcavaju svi put­nici koji su prethodno iskazali interes za ovom vožnjom.

— Na samom početku s njima se dogovorimo oko svega pa tako i oko boravka u povijesnoj jezgri. Ako žele, ostavimo ih dva sata u gradu nakon čega kreće panoramski obilazak Cabriom – govori nam Ivan koji je već šest godina za volanom prvog pano­ramskog autobusa. ‘To vam je naš tata Cabria’, sa smiješkom će pak Ivana. Za njega je ova vožnja, kako kaže, ‘light’ i opuštena.

— Uđu sa smiješkom na licu, izađu s još većim. Jednostavno ih ova vožnja ne može ostaviti ravnodušnima – ističe Ivan koji je jedan od četvero vozača ovog panoramskog autobusa. Inače, postoji i redovna linija namijenjena posjetiteljima koji nešto duže borave u gradu, a žele uživati u jedinstvenom obilasku, od istočnog do zapadnog dijela Dubrovnika.

Ništa bez fotografija
Kao što već znate, dočekali smo ih na Pilama. Gosti koji su se ukrcali na kolo­dovoru, taman su se vratili iz Grada prepuni dojmova. I mogli smo kre­nuti. Na našem putu prema jednoj od najpoznatijih točaka grada, vidikovcu, odakle se pruža predivan pogled, turi­sti su ‘brže bolje’ izvadili svoje mobi­tele i fotoaparate te počeli neumorno fotografirati ljepote grada. Ista situa­cija se dogodila i na mostu dr. Franje Tuđmana, koji je također bio jedna od stajališnih točaka.

DULIST U PANORAMSKOJ AVANTURI Zbog vožnje Cabriom, gosti ponovno dolaze u Dubrovnik

— Tijekom vožnje ne postavljaju puno pitanja jer sve zanimljive infor­macije mogu saznati putem stručnog audio vodiča, i to na 10 jezika. Samo pritisnu broj o čemu ih ja prije podsje­tim. Ali uvijek smo im spremni odgo­voriti ako ih nešto zanima – kaže nam Ivana koja je u ovom poslu dvije godine. ‘Prije su hostese samostalno govorile informacije posjetiteljima, dok je danas sve nasnimljeno’, ističe. Turisti mogu saznati sve o povijesti grada i okolice, otocima te brojne druge zanimljivosti… Dodajmo kako ih na hrvatskom jeziku educira jedan poznati glas, naše kolegice Nile Miličić Vukosavić Ivana koja je u ovom poslu dvije godine.. ­

‘Vratit ćemo se’
Susreli smo brojne turiste koji su bili itekako raspoloženi, unatoč vrućini koja je vladala toga dana. Pokazuju iznimno oduševljenje, kako vožnjom, tako i gradom. I u jednom su svi složni – žele se ponovno vratiti u naš grad.

DULIST U PANORAMSKOJ AVANTURI Zbog vožnje Cabriom, gosti ponovno dolaze u Dubrovnik
Naš prvi sugovornik Alex s djevoj­kom je došao iz Dublina. ‘Jako lijepa i divna vožnja’, govori nam na samom početku Alex kojeg je tijekom boravka u Dubrovniku fascinirala prirodna ljepota.
— Naravno, tu je i povijesna jezgra koja je nemoguće lijepa. Trenutno sam na kruzeru s djevojkom i bili smo u brojnim gradovima diljem svijeta. Ali Dubrovnik… Veličanstven je. Ne može se usporediti niti s jednim drugim gra­dom. Razmišljamo ponovno doći, na tjedan ili dva, kako bismo ga mogli još više istražiti. Nažalost, tu smo na nekoliko sati i jednostavno nemamo dovoljno vremena za provesti u gradu i istraživati njegovu ljepotu – istaknuo je Alex.

DULIST U PANORAMSKOJ AVANTURI Zbog vožnje Cabriom, gosti ponovno dolaze u Dubrovnik
Andrea je iz Nizozemske došla s obitelji te trenutno uživaju na zajedničkom cruising putova­nju. Bili su već u Hrvatskoj, no prvi put posjećuju Dubrovnik. Drago joj je što su izabrali vožnju cabriom. — Prvenstveno zbog toga što smo mogli slušati zanimljive informacije o Dubrovniku na našem nizozemskom, Dutch jeziku. To nas je stvarno iznena­dilo jer ga nikad ne možemo čuti u dru­gim državama – govori nam Andrea. Zbog svega što su vidjeli u kratkom vremenu, izrazili su želju ponovno se vratiti.
— Ovo je ljubav na prvi pogled. Divno je vidjeti, kako povijesni dio Dubrov­nika, tako i predivnu okolicu – sa smi­ješkom će Andrea.

DULIST U PANORAMSKOJ AVANTURI Zbog vožnje Cabriom, gosti ponovno dolaze u Dubrovnik
Iz daleke Paname stigao nam je i Adi. ‘Nevjerojatno. Jednostavno nevjerojatno’, započeo je ovaj simpati­čan Panamac koji je također prvi put u Dubrovniku.
— U ovih nekoliko sati vožnje, dje­vojka i ja smo ostali zadivljeni gradom i zasigurno ćemo se vratiti na više dana. Jako je vruće pa bih radije provodio vri­jeme na vašim plažama za koje sam čuo kako su jedne od ljepših u svijetu. A to ću sigurno napraviti kad se budem vra­tio ovdje. Nadam se što prije – rekao je Adi.

DULIST U PANORAMSKOJ AVANTURI Zbog vožnje Cabriom, gosti ponovno dolaze u Dubrovnik
Daniel iz Hong Konga zajedno sa svojom obitelji uživa na putovanju Europom, također na kruzeru. Ovaj student u Ujedinjenom Kraljevstvu opisuje vožnju Cabriom kao zanimlji­vom. Osim prirodnih ljepota koje je imao priliku vidjeti u panoramskom obilasku, drago mu je što je puno nau­čio o gradu.
— Uz stručni audio vodič, na zani­mljiv i jasan način saznao sam brojne informacije, a neke od njih su me i iznenadile. Tijekom vožnje sam imao priliku vidjeti glavne dijelove grada koji su po meni prelijepi. Htio bih doći na tjedan ili dva – rekao nam je Daniel koji bi se vratio u naš grad, na tjedan ili dva, kako bi ga što bolje istražio jer vjeruje kako Dubrovnik ‘krije’ dosta toga.

Pročitajte još

Libertas pojačava polaske ‘šestice, uvodi i svakodnevnu noćnu liniju

Dulist

OD 9 DO 13:30 U nedjelju se zbog Du Motiona zatvaraju pojedine prometnice

Dulist

PRIGODNI PROGRAM Jubilarna deseta obljetnica SHKM u Dubrovniku

Dulist