Aktualno

DULIST U PANORAMSKOJ AVANTURI Zbog vožnje Cabriom, gosti ponovno dolaze u Dubrovnik

‘Kad se možemo naći?’; ‘Dođite nam u podne na Pile!’. I tako je ‘pao’ dogo­vor za vožnju Libertasovim Cabrio busom.

Prvi je to panoramski autobus za razgledavanje znamenitosti koji dubrovačkim ulicama prometuje već 11 godina. Vozač Ivan Radić nas je sa svo­jom imenjakinjom i kolegicom u auto­busu, Ivanom Knez, dočekao ‘široke ruke’ na autobusnoj stanici na Pilama. Nismo ni sumnjali kako će ovo dvoje mladih ljudi, ogromnih osmijeha, ali i punih pozitivne energije učiniti našu vožnju nezaboravnom. Već na samom početku jednosatnog druženja, ponu­dili su nas vodom jer se živa na termo­metru popela do tridesetak stupnjeva Celzijusa.

‘Light’ i opušteno
U punom autobusu dočekali su nas gosti kruzera. Ukrcali smo se u izvan­rednu liniju koja je upravo njima nami­jenjena, ali, možemo reći, i izrazito ‘pri­mamljiva’. ‘Usklađujemo njihov i naš raspored’, ističe nam Ivan i priča kako teče sam početak njihova druženja s putnicima. Avantura ovom linijom počinje oko 9.30 sati na autobusnom kolodvoru kada se ukrcavaju svi put­nici koji su prethodno iskazali interes za ovom vožnjom.

— Na samom početku s njima se dogovorimo oko svega pa tako i oko boravka u povijesnoj jezgri. Ako žele, ostavimo ih dva sata u gradu nakon čega kreće panoramski obilazak Cabriom – govori nam Ivan koji je već šest godina za volanom prvog pano­ramskog autobusa. ‘To vam je naš tata Cabria’, sa smiješkom će pak Ivana. Za njega je ova vožnja, kako kaže, ‘light’ i opuštena.

— Uđu sa smiješkom na licu, izađu s još većim. Jednostavno ih ova vožnja ne može ostaviti ravnodušnima – ističe Ivan koji je jedan od četvero vozača ovog panoramskog autobusa. Inače, postoji i redovna linija namijenjena posjetiteljima koji nešto duže borave u gradu, a žele uživati u jedinstvenom obilasku, od istočnog do zapadnog dijela Dubrovnika.

Ništa bez fotografija
Kao što već znate, dočekali smo ih na Pilama. Gosti koji su se ukrcali na kolo­dovoru, taman su se vratili iz Grada prepuni dojmova. I mogli smo kre­nuti. Na našem putu prema jednoj od najpoznatijih točaka grada, vidikovcu, odakle se pruža predivan pogled, turi­sti su ‘brže bolje’ izvadili svoje mobi­tele i fotoaparate te počeli neumorno fotografirati ljepote grada. Ista situa­cija se dogodila i na mostu dr. Franje Tuđmana, koji je također bio jedna od stajališnih točaka.

— Tijekom vožnje ne postavljaju puno pitanja jer sve zanimljive infor­macije mogu saznati putem stručnog audio vodiča, i to na 10 jezika. Samo pritisnu broj o čemu ih ja prije podsje­tim. Ali uvijek smo im spremni odgo­voriti ako ih nešto zanima – kaže nam Ivana koja je u ovom poslu dvije godine. ‘Prije su hostese samostalno govorile informacije posjetiteljima, dok je danas sve nasnimljeno’, ističe. Turisti mogu saznati sve o povijesti grada i okolice, otocima te brojne druge zanimljivosti… Dodajmo kako ih na hrvatskom jeziku educira jedan poznati glas, naše kolegice Nile Miličić Vukosavić Ivana koja je u ovom poslu dvije godine.. ­

‘Vratit ćemo se’
Susreli smo brojne turiste koji su bili itekako raspoloženi, unatoč vrućini koja je vladala toga dana. Pokazuju iznimno oduševljenje, kako vožnjom, tako i gradom. I u jednom su svi složni – žele se ponovno vratiti u naš grad.


Naš prvi sugovornik Alex s djevoj­kom je došao iz Dublina. ‘Jako lijepa i divna vožnja’, govori nam na samom početku Alex kojeg je tijekom boravka u Dubrovniku fascinirala prirodna ljepota.
— Naravno, tu je i povijesna jezgra koja je nemoguće lijepa. Trenutno sam na kruzeru s djevojkom i bili smo u brojnim gradovima diljem svijeta. Ali Dubrovnik… Veličanstven je. Ne može se usporediti niti s jednim drugim gra­dom. Razmišljamo ponovno doći, na tjedan ili dva, kako bismo ga mogli još više istražiti. Nažalost, tu smo na nekoliko sati i jednostavno nemamo dovoljno vremena za provesti u gradu i istraživati njegovu ljepotu – istaknuo je Alex.


Andrea je iz Nizozemske došla s obitelji te trenutno uživaju na zajedničkom cruising putova­nju. Bili su već u Hrvatskoj, no prvi put posjećuju Dubrovnik. Drago joj je što su izabrali vožnju cabriom. — Prvenstveno zbog toga što smo mogli slušati zanimljive informacije o Dubrovniku na našem nizozemskom, Dutch jeziku. To nas je stvarno iznena­dilo jer ga nikad ne možemo čuti u dru­gim državama – govori nam Andrea. Zbog svega što su vidjeli u kratkom vremenu, izrazili su želju ponovno se vratiti.
— Ovo je ljubav na prvi pogled. Divno je vidjeti, kako povijesni dio Dubrov­nika, tako i predivnu okolicu – sa smi­ješkom će Andrea.


Iz daleke Paname stigao nam je i Adi. ‘Nevjerojatno. Jednostavno nevjerojatno’, započeo je ovaj simpati­čan Panamac koji je također prvi put u Dubrovniku.
— U ovih nekoliko sati vožnje, dje­vojka i ja smo ostali zadivljeni gradom i zasigurno ćemo se vratiti na više dana. Jako je vruće pa bih radije provodio vri­jeme na vašim plažama za koje sam čuo kako su jedne od ljepših u svijetu. A to ću sigurno napraviti kad se budem vra­tio ovdje. Nadam se što prije – rekao je Adi.


Daniel iz Hong Konga zajedno sa svojom obitelji uživa na putovanju Europom, također na kruzeru. Ovaj student u Ujedinjenom Kraljevstvu opisuje vožnju Cabriom kao zanimlji­vom. Osim prirodnih ljepota koje je imao priliku vidjeti u panoramskom obilasku, drago mu je što je puno nau­čio o gradu.
— Uz stručni audio vodič, na zani­mljiv i jasan način saznao sam brojne informacije, a neke od njih su me i iznenadile. Tijekom vožnje sam imao priliku vidjeti glavne dijelove grada koji su po meni prelijepi. Htio bih doći na tjedan ili dva – rekao nam je Daniel koji bi se vratio u naš grad, na tjedan ili dva, kako bi ga što bolje istražio jer vjeruje kako Dubrovnik ‘krije’ dosta toga.

Pročitajte još

OPG OBITELJI BUCONIĆ Mati Kate je ‘doktorica za artičoke’, a ni jagode nisu za bacit’!

Mia Njavro Banić

Važna obavijest redakcije DuLista

Dulist

Od petka aktivne dodatne linije iz Dubrovnika prema Zagrebu

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija