Aktualno

DuList na Bijenalnoj izložbi hrvatskog dizajna!

Đukić, Pavlović i Živčić

Moramo se pohvaliti – na bijenalnu izložbu hrvatskog dizajna HDD1314 smo prijavili Illectricity festival, DuList, Mjesec knjige, identitet za Kabogu, Sezonu urbanizma i Improspekcije – i sve je prošlo žiriranje! – pohvalio se na Facebooku dizajnerski dvojac ĐukićPavlović, odnosno Zoran Đukić i Jan Pavlović, koji su početkom godine osmislili novi vizualni identitet našeg i vašeg tjednika. 

I tako je DuList završio na Izložbi hrvatskog dizajna, a podsjećamo i na razgovor kojeg su naši ‘vizualni’ autori dali za svoj novi projekt pred sam kraj re-dizajna kojeg su radili u suradnji Hrvojem Živčićem.

Donosimo vam i malo više o ovoj važnoj manifestaciji, a ovdje možete pročitati i popis radova.

Na javni poziv za prijavu radova za Izložbu hrvatskog dizajna 1314 prijavljeno je ukupno 550 radova od čega 457 profesionalnih i 93 studentska rada. Selekcijska komisija odabrala je ukupno 324 rada koji će se predstaviti u sljedećim kategorijama: dizajn vizualnih komunikacija, dizajn u digitalnim medijima/dizajn interakcija, industrijski/produkt dizajn, prostorne i grafičke intervencije i sistemi, modni i odjevni dizajn te koncept.

Na otvorenju izložbe Međunarodni ocjenjivački sud dodijelit će Veliku nagradu HDD-a te nagrade najboljim radovima u pojedinim kategorijama. Kako bi na što kvalitetniji i fleksibilniji način odgovorili na problem velikog raspona tipologija radova unutar široko definiranih kategorija, Ocjenjivački sud može dodijeliti i Priznanja Hrvatskog dizajnerskog društva.

Velika nagrada HDD-a dodijelit će se projektu koji je, prema ocjeni Međunarodnog ocjenjivačkog suda, svojom kvalitetom, inovativnošću, kompleksnošću ili jasnom i snažnom porukom široke društvene prepoznatljivosti, značajno odskočio u odnosu na ostatak dizajnerske produkcije. Selekcijska komisija će za ovu nagradu nominirati tri projekta koji su u protekle dvije godine metodama dizajna ostvarili zamjetan učinak i pozitivne pomake u socijalnom, kulturnom i ekonomskom kontekstu, a Međunarodni ocjenjivački sud će potom u rujnu odlučiti o prvonagrađenom projektu. Nominirani projekt bit će obznanjeni prije održavanja Izložbe.

Međunarodni ocjenjivački sud sastavljen je od članova Selekcijske komisije te članova iz inozemstva: Armin Vit, grafički dizajner (SAD) i Jan Boelen, kustos (Belgija).

Ocjenjivački sud ICOGRADA-e, pod čijim se pokroviteljstvom održava Izložba hrvatskog dizajna 1314, dodijelit će posebnu nagradu ICOGRADA Excellence Award. Na osnovi odluke Upravnog odbora Hrvatskog dizajnerskog društva, Nagrada Hrvatskog dizajnerskog društva za životno djelo dodijelit će se Bogdanu Budimirovu za izniman doprinos hrvatskom dizajnu.

Izložba će se otvoriti 4. rujna 2014. u Zagrebu, u Muzeju za umjetnost i obrt.

 

Pročitajte još

Libertas pojačava polaske ‘šestice, uvodi i svakodnevnu noćnu liniju

Dulist

OD 9 DO 13:30 U nedjelju se zbog Du Motiona zatvaraju pojedine prometnice

Dulist

PRIGODNI PROGRAM Jubilarna deseta obljetnica SHKM u Dubrovniku

Dulist