Kultura

“Dubrovnik” posvećen Italu Svevu

Matica hrvatska – ogranak Dubrovnik predstavila je novo izdanje časopisa „Dubrovnik“, prvo u 2012. godini.

Prvi ovogodišnji broj posvećen je Italu Svevu, uz 150. obljetnicu njegovog rođenja. Pravim imenom Ettore (Hector Aron) Schmitz, Svevo nije isprva naišao na razumijevanje kritičara za svoja djela, ali je s vremenom postao klasik talijanske književnosti 20. stoljeća. U časopisu se mogu pročitati devet Svevovih komedija, u prijevodu Radojke Stipišić i Josipa Hećimovića Nikšića.

Eta Rehak u podužem je izlaganju predstavila lik i djelo Itala Sveva, naglasila njegov značaj za europski kulturni krug, ali i njegovu povezanost i utjecaj na Jamesa Joycea.

Davor Mojaš predstavio je svoje memoare „Dubrovački rasuti ratni i ne samo kazališni neki zapisi“, posebno ističući teške trenutke rada na Radio Dubrovniku tijekom Domovinskog rata kada je trebalo suspregnuti emocije i izvještavati o stradavanju Milana Milišića i Pava Urbana.

Ante Šoljić predstavio je dio časopisa posvećen baštini, istaknuvši doprinos Alene Fazinić u opisu srebrnih kipova sv. Vlaha i sv. Nikole u Župnoj crkvi sv. Vlaha u Janjini, kao i prilog Nikoline Čoić o karnevalu u Dubrovniku početkom dvadesetog stoljeća s posebnim naglaskom na etnologiji i politici. U dijelu časopisa posvećenom ogledima, Šoljić je istaknuo tekst Josipa Lisca o hrvatskom jeziku prije stotinjak godina te rad Fabijana Lovrića o Ivu Andriću.

Akademik Luko Paljetak iznio je izbor iz poezije dva domaća i tri strana pjesnika te devet osvrta na razna Matičina izdanja. U časopisu se može pročitati i Izvješće o radu i poslovanju Zaklade „Blaga djela“ za 2011. godinu, koje se već tradicionalno jednom godišnje objavljuje u ovom časopisu.

Izabrane tekstove proze i pjesama čitala je dramska umjetnica Mirej Stanić, a promociju je svojim nastupom obogatio i glazbeni umjetnik Maroje Brčić.

Pročitajte još

BEZ KUSTOSA, PREDGOVORA Izložba Lene Kramarić koja je skoro ostala i bez naziva

Dulist.hr

Ljekarništvo Male braće upisano u Registar kulturnih dobara Hrvatske

Dulist

70. IGRE Impresivan slavljenički nastup ansambla LADO unatoč lošem vremenu

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija