Grad

DUBROVNIK PIONIR Simpozij o zelenoj gradnji u Gradskoj vjećnici

Simpozij o zelenoj gradnji pod nazivom ‘Održiva gradnja, kulturna baština & nZEB’ održan je u utorak u gradskoj vijećnici, u organizaciji neprofitne udruge Hrvatski savjet za zelenu gradnju, u sklopu edukativnog programa GREEN TALKS.

Udruga Hrvatski savjet za zelenu gradnju trenutno ima 114 aktivnih članova iz različitih područja, a na globalnoj je razini član Svjetskog savjeta za zelenu gradnju i Europske mreže savjeta za zelenu gradnju. Simpozij je okupio predstavnike građevinskog sektora, institucija, predstavnike lokalne i regionalne samouprave, područna društva arhitekta i inženjera, kao i konzervatora i predstavnike gospodarstva. Obrađene su teme vezane uz zelene i održivu gradnju te energetsku učinkovitost i zaštitu okoliša.

Prisutne je pozdravila zamjenica gradonačelnika Orlanda Tokić koja je govorila o iskustvu Grada Dubrovnika u energetskoj obnovi gradskih škola i vrtića.

-Grad Dubrovnik je pionirski započeo prvi susret s energetskom obnovom prije dvije godine, kada smo pokrenuli projekt obnove OŠ Lapad, s ponosom mogu reći da smo ga uspješno završili. Financiran je europskim fondovima i testirali smo na njemu sve probleme s kojima se susrećemo na ovakvim projektima. Danas imamo odobrena europska sredstva za energetsku obnovu svih škola i vrtića te pripremljenu projektnu dokumentaciju ostalih objekata koji će se prijaviti na Fond za zaštitu okoliša u budućem razdoblju. – naglasila je zamjenica Tokić.

Govorila je i o smjeru gradske uprave po pitanju ekologije i energetske obnove, posebno se dotaknuvši obnove spomeničke baštine. Kao pozitivan primjer je izdvojila projekt obnove kotlovnice u zgradi gradske vijećnice i Kneževa dvora, koji će ubuduće za energiju koristiti snagu mora, što je primjer korištenja suvremene moderne tehnologije u obnovi spomeničke baštine.

-Naša vizija budućnosti je u novim objektima koji se planiraju, novim školama i vrtićima koji teže puno većoj energetskoj učinkovitosti – tzv. zero energy, koji će se primijenjivati u svim novim gradnjama. Naravno, tu je i pitanje energetske obnove zaštićenih objekata i našeg stambenog fonda u vlasništvu pojedinaca, na koji Grad nema utjecaja, ali imamo utjecaj kroz potpore koje davamo. Trajno je raspisan natječaj za sufinanciranje projektne dokumentacije i obnove, što se pokazalo itekako učinkovito. Prva takva višestambena zgrada obnovljena je sredstvima Fonda za zaštitu okoliša, uz sufinanciranje Grada Dubrovnika. To je svakako poticaj našim sugrađanima da se javljaju na ovakve natječaje i nadam se krajem godine da će biti sve veći interes i da će ljudi postati još više svjesni energetske obnove, jer je utrošak u početku veći, ali dobit je iznimna.- zaključila je zamjenica Tokić.

Ovom prilikom prisutnima se obratio i zamjenik dubrovačko-neretvanskog župana, Joško Cebalo.

– Green talks odnosno zeleni razgovori svakim danom imaju sve veći zamah u svijetu, Europi, ali i kod nas. Ekološke inicijative, u našem slučaju gradnje i kulturne baštine, sastavni su dio naše svakodnevnice te im je potrebno dati pažnju koju zaslužuju. Zelena gradnja i obnova objekata možda je u startu nešto nepristupačnija cijenom, ali u konačnici je višestruko isplatljivija. Ta svijest se polako, ali sigurno razvija u našem društvu, a ovakvi susreti to zasigurno dodatno potiču. Dubrovačko – neretvanska županija kontinuirano radi na povećanju energetske učinkovitosti i korištenju obnovljivih izvora energije u svim sektorima kroz projekte informativnog karaktera kojima se pokušava dodatno osvjestiti građane o važnosti spomenutog te potaknuti na promjene kroz različite programe za poticanje energetske učinkovitosti na području naše županije – rekao je zamjenik Cebalo te nastavio:

– Republika Hrvatska usvojila je jasne ciljeve energetske učinkovitosti za 2020. godinu, a energetska obnova zgrada i obiteljskih kuća u posljednjih nekoliko godina uvelike pridonosi tom cilju. Dubrovačko-neretvanska županija, a sve temeljem Akcijskog plana energetske učinkovitosti, izuzetno je aktivna na tom području te smo uz pomoć EU fondova kroz posljednjih nekoliko godina uložili milijune kuna u projekte energetske obnove javnih zgrada kao što su primjerice osnovne i srednje škole, domovi za starije na cijelom području naše županije – od Dubrovnika, Metkovića, Konavala, Staševice, Vela Luke itd. Veseli me što ste upravo Dubrovnik i Dubrovačko – neretvansku županiju izabrali kao mjesto vaše rasprave o obnovi kulturne baštine gdje je poseban izazov postići malu potrošnju energije ili tzv. nZEB standard, odnosno gotovo nikakvu potrošnju, no napretkom tehnologije, ali i ovakvom razmjenom iskustava ti ciljevi više i nisu tako nedostižni – zaključio je Cebalo.

GREEN TALKS najpoznatije su edukativne aktivnosti Hrvatskog savjeta za zelenu gradnju. To su besplatne edukacije namijenjene širokoj stručnoj javnosti: predstavnicima jedinica lokalne i regionalne samouprave, inženjerima građevine, geodezije, strojarstva, elektrotehnike, arhitektima, krajobraznim arhitektima, ekonomistima kao i svima zainteresiranima koji u svom poslovanju trebaju koristiti adekvatna znanja o zelenoj gradnji. Svrha GREEN TALKS je educirati i informirati opću i stručnu javnost o zelenoj gradnji, njenim principima kao i mogućnostima uštede, očuvanja okoliša, upravljanja raznim prirodnim resursima poput vode, šuma, obnovljivih izvora energije i slično, a sve u svrhu implementacije istih na buduće projekte.

Pročitajte još

Grad s tisuću kuna sufinancira udžbenike srednjoškolcima

Dulist

ZA PRVIH SEDAM MJESECI Grad isplatio 1,8 milijuna kuna dara za novorođeno dijete

Dulist

FRANKOVIĆ ČESTITAO ŠURKOVIĆU ‘Pokazao si koliko se vrijedi odricati, truditi i žrtvovati kako bi ostvario uspjeh’

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija