Aktualno

Dubrovnik opet diskriminiran!

Dubrovnik opet diskriminiran!

Najava Vlade RH o uvođenju poreza na imovinu prema kojem bi se nekretnine, bez obzira bile one korištene ili ne, oporezivale prema procijenjenoj tržišnoj vrijednosti, pokrenula je buru negodovanja na jugu Hrvatske, poznatom po preskupim cijenama kvadrata za stanovanje.

Tako bi se, prema zamisli ministra financija Slavka Linića, porez na neiskorištenu imovinu plaćao 2 posto ukupne vrijednosti nekretnine. Porez na nekretninu koja je dana u najam iznosio bi 0,4 posto vrijednosti, a porez na nekretninu u kojoj vlasnici žive iznosio bi 0,2 posto vrijednosti. Uzmimo na primjer stan na periferiji Dubrovnika od 35 kvadrata u vrijednosti 100 000 eura. Ako u njemu živite, platili biste 200 eura ili 1500 kuna godišnje poreza na imovinu. Ako ste ga odlučili iznajmiti, platili biste 400 eura ili otprilike 3000 kuna, a ako stan stoji prazan i neiskorišten onda biste bili 'oderani' za 2 000 eura. ili otprilike 15 000 kuna.

Ipak, je li u Hrvatskoj moguće provesti takav porez te hoće li Dubrovčani u slučaju njegove provedbe biti diskriminirani? Dubrovački ekonomski stručnjak Bajro Sarić smatra kako u Hrvatskoj nisu ispunjeni svi potrebni uvjeti kako bi takva vrsta oporezivanja u punini zaživjela.
 
UKUPNI TROŠKOVI JEDNAKI KORISTIMA
 
– U uvjetima koji vladaju u Hrvatskoj to je neprovedivo. Taj je porez možda nekada prije trebalo uvesti, ali ukupni učinci će sada biti znatno manji nego korist, bit će negativni. Kao prvo, taj porez je u tehničkom smislu jako zahtjevan za provedbu, jer traži pripremu od najmanje nekoliko godina. Kao drugo, ukupni troškovi te provedbe su jako skupi, gotovo jednaki koristima – ističe Sarić, koji smatra kako porez na imovinu nikako ne bi trebao biti prioritet u poreznoj politici Vlade RH.

– Porez neće puno doprinijeti lokalnim proračunima, gdje bi te financije trebale završiti kao nadoknada za neke druge poreze koje je država uzela gradovima i općinama. Gradovi i općine će doći u financijski još nepovoljniji položaj i to je loša stvar – tvrdi Sarić.

Ako se sad počne s pripremama, upozorava Sarić, navedeni porez bi se mogao uvesti tek za nekoliko godina. Uostalom, podsjeća, prijašnji sustav je nastojao uvesti takav porez i još tada se pokazao kao promašeno rješenje. Uvidjeli su kako od toga nema sreće i kako takav porez ne donosi očekivani učinak.

– Stoga me jako čudi da nisu nešto naučili iz onog sustava. Nešto svakako treba mijenjati, ali ovo ne vodi ničemu. Riječ je o pogrešnom naglasku u poreznoj politici. Pa trebao bi se u tom slučaju angažirati cijeli sustav procjenitelja i dodatna administracija – ističe Sarić.

Hoće li zbog visoke vrijednosti kvadrata u slučaju primjene poreza Dubrovčani zaista biti diskriminirani? Ostatak pročitajte u tiskanom izdanju duLista.

Pročitajte još

PRIGODNI PROGRAM Jubilarna deseta obljetnica SHKM u Dubrovniku

Dulist

GOSTOVANJE U HERCEG NOVOM ‘Vidi kako Lokrum pere zube’ pred crnogorskom publikom

Ivana Mijić Vulinović

VENECIJA POČELA NAPLAĆIVATI ULAZ U GRAD Mnogi nezadovoljni: ‘Pretvaraju nas u tematski park’

Dulist