Aktualno

Dubrovnik je glasao ZA!

Kraj godine uvijek je odlična prilika za napraviti svojevrsnu inventuru događaja koji su obilježili minulih 365 dana. To je napravio i duList u svom tiskanom izdanju, izdvojivši po mišljenju redakcije 10 događaja koji su obilježili dubrovačku 2013. 

Deveto mjesto naše ljestvice zauzeo je nacionalni referendum o uvrštavanju u Ustav definicije braka kao zajednice muškarca i žene.

Dubrovčani su početkom prosinca s visokim postotkom većine dali svoj glas za uvrštavanje u Ustav RH braka kao definicije zajednice muškarca i žene. Prema podacima Državnog izbornog povjerenstva izlaznost na referendum o braku u gradu je bila 37, 98 posto, a nakon svih obrađenih glasačkih mjesta u Dubrovniku je ZA glasovao 9.991  birač, odnosno 68,90  posto, dok je protiv bilo njih 4.423, odnosno 30,50  posto. Ukupno je na glasovanje izašlo 14.500 birača.

I ostatak županije bio je istog mišljenja. Na razini županije izlaznost je bila 40,96 posto, a 'Za' je glasovalo 77,11 posto birača, a 'Protiv' je bilo 22,18 posto.Najčvršći u svom stavu 'Za' bili su Neretljani. U općini Pojezerje 'Za' je glasalo 96,83 posto birača, u Zažablju 95,77 posto glasova, a Kula Norinska 90,01 posto. Najmanje su 'Za' glasali Lastovci (61,99 posto) i Velolučani (61,61 posto). Od većih općina, Konavljani su bili 'Za' s 82,67 posto, Župljani s 82,38 posto, a Primorci s 88,69 posto.

Tzv. referendum o braku treći je nacionalni referendum u samostalnoj Hrvatskoj, nakon referenduma o samostalnosti 1991. i o pristupanju Europskoj uniji 2013. godini, a prvi nacionalni referendum koji je raspisan temeljem prikupljenih potpisa građana. Podsjetimo, do referenduma je došlo, nakon što je građanska inicijativa 'U ime obitelji' 14. lipnja predala Hrvatskom saboru 749.316 potpisa građana.
Potom je pet mjeseci kasnije Ustavni sud donio odluku da se referendum ima održati 1. prosinca 2013. godine. Tema o braku doslovno je podijelila Hrvatsku, a u zalaganju ZA ili PROTIV organizirali su se razni marševi, spotovi, koncerti, održavale crkvene propovijedi, rasprave na društvenim mrežama te tribine.

Pročitajte još

Vueling u rujnu smanjuje promet prema Dubrovniku i Splitu

Dulist

ANDRIJA SEIFRIED PIŠE KNJIGU Intrige iz života slavnih koji su boravili u hotelu Imperial

Iva Dedo

ZLATNI POTOK I DALJE BEZ BUTIGE Ponavlja se natječaj, nije stigla niti jedna ponuda!

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija