Politika

Dubrovački su se dogovorili biti na vlasti

Gradsko vijeće

Kraj godine uvijek je odlična prilika za napraviti svojevrsnu inventuru događaja koji su obilježili minulih 365 dana. To je napravio i duList u svom tiskanom izdanju, izdvojivši po mišljenju redakcije 10 događaja koji su obilježili dubrovačku 2013.

Prvo mjesto naše ljestvice zauzeo je Dubrovački dogovor – koalicija lijevih i desnih u Gradskom vijeću.

Svibanjski lokalni izbori dali su u ovom sazivu Gradskog vijeća pat poziciju kakva se teško može očekivati u nekom lošem filmskom scenariju.

Birači Dubrovnika odlučili su kako će u GV ući po tri vijećnika Laburista, Srđevaca i Vićanovog DDS-a, četiri HDZ-ovca, dva HSP AS-ovca i jedan HSLS-ovac, tri SDP-ova vijećnika, jedan HSU-ovac, tri HNS-ovca i dva HSS-ovca. Zbog ovakvog političkog bućkuriša većinu od 13 vijećnika nije mogao imati nitko, stoga se stupilo u nezamislivo – koaliciju pod šarmantnim nazivom Dubrovački dogovor.

Lijevi i desni (odnosno dio njih) odlučilo je kako je u najboljem interesu Grada kada bi se oni dogovorili da se više ne nazivaju budalama, ne podižu prijave jedni protiv drugih, ne vrijeđaju na raznim osnovama i zapravo se slože kako bi bilo super da su svi na vlasti, umjesto da moraju trpiti ''marginalne političke skupine''.

Zapravo to i zvuči kao kakva romantična utopija, no na žalost građana to je točno to – utopija. U osnovi 'ekipa' se dogovorila biti na vlasti, što je ipak puno prizemniji razlog od dobrobiti građana ovog grada. Krajnji rezultat – u politički krevet legli su HDZ-HSP AS-HNS-HSS-HSU-SDP-DDS, dok je HSLS zbog toga istupio iz koalicije sa HDZ-om i HSP AS-om, i pošao u oporbu koju osim te stranke čine Laburisti i Srđevci.

No da parafraziramo bivšeg gradskog vijećnika Pera Vićana, cjelovitost dogovora trajala je koliko i 'mački muž' pa je tako SDP nedavno izašao iz Dogovora, a donedavna predsjednica te stranke Olga Muratti dogovorila se sama sa sobom da postane nezavisna. U međuvremenu je raspušten i gradski odbor HDZ-a, a novo vodstvo koje će biti izglasano do kraja veljače odlučit će ostaje li u Dogovoru ili ruši vijeće (neizglasavanjem proračuna).

No, klimave noge te stolice koja je udomaćila (pre)više stražnjica neće popustiti pod Vlahušićem, pa on ipak može zasada odahnuti – Proračun za 2014. je donesen, a vjerojatnije je da će 'desna strana' Vijeća čekati pravorijek Vrhovnog suda o aferi Šipan prije ofenzive na gradonačelnika. 

 
 

Pročitajte još

ŽUPAN MUJANU ‘Centar za gospodarenje otpadom nije bomba, već rješenje’

Dulist

‘Zaiskrilo’ između Kosović i Ćurčije oko dopisa kojeg ni župan nije vidio

Dulist

VILMA KOSOVIĆ OPORBI ‘Neću podnijeti ostavku, postupila sam po zakonu’

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija