Kultura

Dubrovački simfonijski orkestar na turneji Italijom!

Ususret Božiću humanitarni koncert Rotary kluba Dubrovnik

Dubrovački simfonijski orkestar krenuo je na desetodnevnu turneju sjevernom Italijom. Za to vrijeme orkestar će nastupati u kazalištima i crkvama osam talijanskih gradova: Palmanova, Sondrio, Novara, Vercelli, Terni, Cesena, Faenza i Lugo.

Kroz ovu turneju DSO će voditi njegov dugogodišnji suradnik, maestro Nicola Giuliani uz kulturnu udrugu glazbenog programa Belcanto.
U periodu 7. do 16. prosinca DSO će surađivati s uglednim glazbenicima poput Andree Bacchettija, pijanistom koji je nastupao u poznatim dvoranama kao što je Konzerthaus u Berlinu, Salle Pleyel, Salle Gaveu e Piano u Parizu i drugima, potom s mladim francuskim pijanistom Jonathanom Fournelom, te talijanskim violinistom Giovannijem Angelerijem, dobitnikom prestižne Paganini nagrade, koji je čest gost Dubrovačkog simfonijskog orkestra. Orkestar će također imati priliku surađivati s uvaženim dirigentima: prvoklasnim kineskim dirigentom Taom Fanom i izvrsnim ruskim dirigentom koji djeluje u Austriji, Alexeijem Kornienkom.
Ova turneja ostvarena je u suradnji Dubrovačkog simfonijskog orkestra i Zagrebačke filharmonije slijedom potpisanog sporazuma o dugoročnoj suradnji kojom su dvije ustanove utvrdile po potrebi angažirati članove za koncerte u organizaciji druge ustanove. Time su pojedini članovi Zagrebačke filharmonije otišli na turneju s DSO-om.

Program turneje uključuje Prokofijevu Simfoniju br. 1, Kodalyjeve Plesove iz Galante, Brittenove Soirees Musicales, Uvertiru iz Rossinijeva Seviljskog brijača i opere Tancredi, Chopinov Koncert za klavir br.1, te izbor Paganinijevih djela za violinu i orkestar (Le Streghe, I Palpiti, La Campanella, Il Carnevale di Venezia).

Plan turneje je sljedeći:
8. prosinca – Koncert u Palmanovi s dirigentom Nicolom Giulijanijem i pijanistom Andreom Bacchettijem
9. prosinca – Koncert u Sondriju s dirigentom Nicolom Giulijanijem i pijanistom Jonathanom Fournelom
10. prosinca – Koncert u Novari s dirigentom Taom Fanom i pijanistom Jonathanom
11. prosinca – Koncert u Vercelliju s dirigentom Taom Fanom i violinistom Giovannijem Angelerijem
12. prosinca – Koncert u Terniju s dirigentom Alexeijem Kornienkom i violinistom Giovannijem Angelerijem
13. prosinca – Koncert u Ceseni s dirigentom Taom Fanom i violinistom Giovannijem Angelerijem
14. prosinca – Koncert u Faenzi s dirigentom Alexeijem Kornienkom i violinistom Giovannijem Angelerijem
15. prosinca – Koncert u Lugu s dirigentom Alexeijem Kornienkom i violinistom Giovannijem Angelerijem
Cilj turneje je promovirati Dubrovnik, kulturu i glazbu, te ostvarivati nove suradnje u susjednoj nam Italiji, a ta ideja ostvarena je uz potporu Grada Dubrovnika i Turističke zajednice Grada Dubrovnika.

Pročitajte još

[FOTO] UNIŠTENJE U FLORI Prva izložba Josipe Vlašić

Dulist

KONCERTI U TAJNIM VRTOVIMA Kvartet Sorkočević ispred Kuće Bukovac

Dulist

ZAPOČELO DUBROVAČKO GLAZBENO PROLJEĆE Puna crkva Male Braće na prvom koncertu

Dulist