Politika

Dubrovački političari ne vole internet!?

Dubrovački političari ne vole internet!?

Na dubrovačkoj političkoj sceni pomalo su se iskristalizirali kandidati za gradonačelnika glavnih političkih opcija, a naravno iznenađenja u obliku kakvih nezavisnih lista vjerujemo neće nedostajati. Nisu poznati ni programi ni potencijalne predizborne koalicije, kao ni dio kandidata za zamjenike gradonačelnika. Zapravo, stranke se, barem većina njih, nisu počele baš pretjerano pripremati za izbore.

O tome svjedoče i web stranice političkih stranaka u Dubrovniku, ako ih imaju, ili su im povezane s onima županijskih organizacija, na kojima se tek u naznakama može zaključiti kako nam idu izbori. Čast iznimkama.
To nam itekako puno govori o dubrovačkim političarima, koji očito nisu dovoljno shvatili ulogu interneta u izborima, odnosno nije im još 'sjelo' da je internet jedan od najvažnijih medija današnjice. Iako se zadnje četiri godine promijenio pristup samim lokalnim izborima te kampanji koja je postala personalizirana, budući da se kandidati za gradonačelnike i njihovi zamjenici biraju neposredno te odvojeno od liste za gradska vijeća, malo tko se od kandidata, barem za sad, može pohvaliti osobnijim pristupom i kampanjom, posebno ne na internetu. Tako nitko od službenih kandidata za dubrovačkog gradonačelnika nema osobnu izbornu internetsku stranicu. Za sad.
 
KOME IDU IZBORI?
 
Da su izbori blizu znaju najviše Laburisti Dubrovačko-neretvanske županije, koji su se stavili i stranicu prilagodili nadolazećoj kampanji. Iako dubrovački laburisti nemaju posebnu stranicu, ova zajednička na županijskoj razini na prvu nam da naslutiti kako su izbori blizu. Udarna vijest na stranici je izbor kandidata za župana, a može se naći i zadnje priopćenje kandidata za gradonačelnika Matka Bupića. Osim toga, u glavnom izborniku otvorena je i posebna tema – Izbori 2013. – gdje su predstavljeni Bupić i kandidati za njegovog zamjenika – Dolores Lujić i Maro Kristić, a kad za to dođe vrijeme tu će se predstaviti i program te lista za Gradsko vijeće. Osim toga doznajemo kako se Bupić sprema pokrenuti osobnu izbornu stranicu.

I ostali sadržaji na stranici, za razliku od stranica drugih političkih stranaka, jasno su istaknuti, poput imena predsjednika županijske i gradske organizacije, a javnosti su dostupni i njihovi brojevi mobitela. A tko želi ili treba neki podatak može odmah i lako pronaći statut i poslovnik stranke.
I dubrovački HDZ se, za razliku od prošlog tjedna, probudio iz 'zimskog sna' pa je sve više jasno, gledajući njihov web da nam se približavaju i lokalni, ali i izbori za EU parlament.
Odmah na naslovnici predstavljaju se kandidati za gradonačelnika i zamjenike mu, istaknuta je i lista HDZ-a za EU parlament koju predvodi upravo šefica dubrovačkog HDZ-a Dubravka Šuica, a stavljen je i novi, kritizirani i već viđen logo stranke – 'Novo vrijeme, nova snaga'. HDZ-ovci redovno ažuriraju i vijesti koje prate stranačka događanja, stranica ima i podatke o članovima Gradskog odbora, te predsjednicima temeljnih ogranaka, no nema istaknut program, budući da isti vodi tek na program središnjice, a na stranici središnjice može se pronaći i statut. Sve u svemu mjesta za poboljšanje ima i ovdje.

HNS 'SUSPENDED'
 
Za razliku od HDZ-a, SDP, koji je u Dubrovniku ujedno i vladajuća stranka, ima izuzetno lošu internetsku stranicu, barem kad je riječ o nekim osnovnim informacijama koje bi zanimale prosječnog građanina. Naznake nadolazećih izbora mogu se pronaći tek u najavi održane tribine SDP-ovog kandidata za gradonačelnika Nika Šalje, ali da je on kandidat nigdje jasno ne stoji. O programu i listama da ne govorimo. I kontakt u vrhu stranice vodi na središnjicu, statutu ni traga ni glasa, a ako kojim slučajem trebate telefonski broj Gradskog odbora SDP-a dobro ćete se pomučiti za pronaći ga. Tek preko rubrike 'pronađite organizaciju', gdje su izlistane sve SDP-ove i županijske, i gradske, i općinske organizacije u Hrvatskoj.

Jednu od gorih i daleko najneažurnijih stranica ima Vlahušićeva Županijska organizacija Hrvatske narodne stranke, na kojoj se mogu pronaći vijesti iz 2012. godine. Među njima, na naslovnici je i čestitka za Uskrs, ali prošlogodišnji! Nekoliko puta u pokušaju otvaranja ove stranice prošlog tjedna naišli smo i na poruku 'the account has been suspended', tako da je bespredmetno dalje uopće govoriti o prisutnosti ove organizacije na internetu. Spomenimo tek da nigdje ne postoji podatak kako aktualni gradonačelnik Andro Vlahušić ide u utrku za svoj drugi mandat! Kad smo kod Vlahušića, prisjetimo se kako je pred izbore 2009. godine bio aktivan i u pisanju svog bloga, no sve je zamrlo 5 mjeseci prije izbora. Kako tad, tako je i danas!

Dubrovačka organizacija Hrvatske seljače stranke nema svoju stranicu, no zato je ima Jambova Županijska organizacija HSS-a, na kojoj se nalaze i neki podatci o stranici u Dubrovniku. Željko Raguž kao kandidat ove stranke za dubrovačkog gradonačelnika nigdje nema svoj kutak na stranici. O njemu kao o kandidatu možemo saznati tek listajući vijesti koje nam se nude na naslovnici, ali tamo negdje na dugoj, trećoj stranici…
Dubrovački demokratski sabor, tek nedavno osnovana stranka na čelu s Perom Vićanom, internetsku stranicu 'lansirala' je tek u kasnim satima ponedjeljka. I to netom pred zaključenje ovog teksta pa letimičan pogled navodi na zaključak kako sadrži sve potrebne informacije o stranci. A kad su izbori u pitanju – ima još jako puno posla.

Političke stranke i njihovi kandidati, kad je riječ o izborima na internetu, imat će u narednim danima pune ruke posla ako se misle u kampanji služiti internetom. Zato su svi, manje-više aktivni na društvenim mrežama, posebno na Facebooku, no o tome nekom drugom prilikom.

Pročitajte još

PROFESORICI SE PRIDRUŽIO I PROFESOR Uz Šuicu, i Legaz bi u Europu!

Dulist

RASKOL U MOSTU Marija Selak Raspudić: ‘Miletić se javno ogradio od mene’

Dulist

FRANKOVIĆ I PEZO O IZBORIMA Ostvariti ovakav rezultat i dobiti povjerenje naših sugrađana nije nimalo jednostavno

Dulist