Zanimljivosti

Dubrovački hodočasnici u Rimu

Dubrovački hodočasnici u Rimu

Skupina od pedesetak hodočasnika iz dubrovačke Gradske katedralne župe Gospe Velike boravila je pod vodstvom župnika don Stanka Lasića od nedjelje 12. do srijede 15. svibnja na hodočašću u Rimu.

Ovo je hodočašće bilo organizirano s dvostrukim povodom obzirom da se u ovoj godini obilježava 300. godišnjica dovršetka izgradnje sadašnje barokne katedrale (1713-2013) i 400. obljetnica rođenja jednoga od najvećih sinova Dubrovnika, opata Stjepana Gradića (1613-1683). Uz razgled rimskih vjerskih i kulturno-umjetničkih znamenitosti uz stručno vodstvo, svakako treba istaknuti dva posebna događaja.

U nedjelju, 12. svibnja, hodočasnici su sudjelovali na svečanoj svetoj misi u Hrvatskome papinskome zavodu Sv. Jeronima koju su uz predvoditelja vlč. Hrvoja Damiša asistirali rektor Zavoda i crkve mons. Jure Bogdan i dubrovački katedralni župnik don Stanko Lasić, a koncelebriralo tridesetak hrvatskih svećenika koji trenutno borave u Zavodu ili su na školovanju u Vječnom gradu, među kojima su bili i pitomci zavoda iz naše biskupije, don Marinko Šljivić i don Hrvoje Katušić.

Uz hrvatske studente u Rimu i nekolicinu Hrvata koji su u Rimu nastanjeni ovom svečanom misnom slavlju nazočio je i veleposlanik RH pri Svetoj stolici g. Filip Vučak sa suprugom i veleposlanica Bosne i Hercegovine pri Svetoj Stolici gđa Slavica Karačić.  Mons. Bogdan je nakon molitve odrješenja na Gradićevu grobu koji se nalazi pred glavnim oltarom jeronimske crkve u prigodnom govoru dao pogled na iznimne vrline i energiju koji su resili ovoga Dubrovčanina i svećenika iz 17. stoljeća koji je u teškim vremenima nakon velikog potresa 1667. godine učinio sve kako bi pomogao rodnome gradu, posebice na izgradnji nove prvostolnice. Gradić je bio voditelj Vatikanske knjižnice, vodio je razne poslove Dubrovačke Republike u Rimu, a više je puta bio na čelu zavoda Sv. Jeronima.

U srijedu, 15. svibnja, hodočasnici su s veseljem sudjelovali na općoj audijenciji na Trgu Svetoga Petra pred svečevom bazilikom u Vatikanu. Papa Franjo je pred više od sto tisuća hodočasnika uz cijeloga svijeta istaknuo važnost molitve Duhu Svetome i njegova djelovanja za svakoga čovjeka i citirao svoga prethodnika Benedikta XVI u osudi različitih relativizama našeg vremena, a najavio je i svoj pastirski posjet Sardiniji kako bi odao počast tamošnjem Gospinom svetištu u Cagliariju. Dubrovački hodočasnici su se po završetku audijenciju i razgleda Vatikana sinoć sretno vratili kućama.

Pročitajte još

NA DANAŠNJI DAN 1817. Rođen preporoditelj, liječnik Ivan August Kaznačić

Dulist

OŠ LAPAD TREBA VAŠU POMOĆ Obogatimo boravak učenika u knjižnici

Dulist

GLASAJTE ZA OŠ GRUDA Pomozimo školarcima da obnove knjižnicu

Dulist