Natrag
17.2.2019 03:20

facebook

twitter

google

rss

dulist

Države EU traže radnike iz Hrvatske

20.2.2013 @ 21:42 Baldo Marunčić Aktualno

Podijelite:

Dobre vijesti za vojsku nezaposlenih dolaze iz Hrvatskog zavoda za zapošljavanje. Nekoliko zemalja Europske unije naime pokazuje interes za radnicima baš iz Hrvatske, prenosi Dnevnik.hr.

Otvorenost za zapošljavanje pokazale su Njemačka, Austrija, Švedska, a traži se sve od vodoinstalatera i konobara do inženjera i liječnika.

Čeka se samo prvi srpnja i službeni ulazak Hrvatske u Europsku uniju. Na zavod za zapošljavanje iz zemalja Europske Unije već stižu upiti o hrvatskim radnicima. Prije svega iz Njemačke.

– U hotelijerstvu i ugostiteljstvu, u zdravstvu, kao što su medicinske sestre i tehničari, ali i u tehničkim djelatnostima, kao što su inženjeri informacijskih tehnologija, inženjeri građevinarstva, poljoprivrede. Isto tako električari, automehaničari, vodoinstalateri – kaže Vilma Mostahinić, rukovoditeljica EURESA i međunarodnog posredovanja.

Radnike traže i austrijska skijališta. Postoje projekti za zapošljavanje već za sljedeću sezonu.

– To su radnici u hotelijerstvu i ugostiteljstvu. Dakle kuhari i konobari – dodaje Mostahinić. Svega toga na zavodu ima na pretek. Najviše ugostitelja (63 284), ali i informatičara (4 627), vodoinstalatera (1572), građevinskih inženjera (504) te doktora medicine (411).

Liječnika također nedostaje u Uniji, a naše će mamiti europskim plaćama.

– Naši doktori, budući da su ovdje često nezadovoljni, ne samo plaćama, nego svojim uvjetima rada, će odlaziti tamo gdje im je bolje. To će biti Njemačka, Austrija, Belgija i tako dalje gdje su bolji uvjeti rada – kaže ravnatelj Hrvatske liječničke komore Hrvoje Minigo.

Blanka Genjga ima 25 godina, po zanimanju je urbani šumar i posao traži već tri mjeseca. Potražila bi ga i izvan granica kada uđemo u EU.

– Naravno ako bude prilike otići, ako je plaća okej da ti možeš van otići zaraditi, vratiti se, zašto ne? Pošto vidimo da tu nema baš neke velike mogućnosti – kaže ona. Za Blanku i druge nezaposlene zavod zasad nudi informacije i savjete, a nakon srpnja će ih i spajati s europskim poslodavcima.

Komentari

O autoru: Baldo Marunčić

Diplomirani novinar i magistar struke odnosa s javnošću sa žutim pojasom iz karatea. Fanatik trivije, šahovski kibicer i zaljubljenik u ukusnu domaću hranu i svoj Grad. Ne podnosi nepravdu i smatra kako novinarstvo treba biti oružje protiv te nepogode.

Iz rubrike
   Impressum | Privatnost | Uvjeti
  © 2018 dulist d.o.o. Sva prava pridržana