Kultura

DRUGA STRANA POVIJESTI Znate li što je Luka Sorkočević napisao za Mozarta?

Ivana Jelaca, Dora Kamber, Marojica Bijelic

Dubrovačka udruga Sve ostalo je glazba najavljuje scenski kolaž Druga strana povijesti, koji je nastao u suradnji s Dubrovačkim muzejima a prvi put će se izvesti povodom proslave Međunarodnoga dana muzeja i Europske noći muzeja.

U Glazbenom salonu Kneževa dvora, 18. svibnja u 19.30 sati, moći ćete čuti djela Wolfganga Amadeusa Mozarta na instrumentu zahvaljujući kojem se Dubrovnik upisao na europsku glazbenu kartu povijesnih instrumenata, fortepianu, bečkoga graditelja instrumenata s tipkama iz 18. stoljeća, Antona Waltera. Na fortepianu će prvi put nastupiti pijanistica Ivana Jelača, koja je i autorica scenarija, a uz nju će nastupiti violinistica Dora Kamber. Glazbeno-scensko događanje vodit će, također Dubrovčanin, Marojica Bijelić. Nastupajući u ulozi Ruđera Boškovića govorit će o audijenciji kod carice Marije Terezije u Beču. Osim vlastitih zapažanja, nazočne će informirati kako je Luka Sorkočević (Sorgo) u svojim dnevničkim zapisima pisao o bečkim društvenim događajima, poput balova u dvorcu Schönbrunnu, te geniju Mozartu. Uz Mozartove tri violinske i jednu sonatu za fortepiano te Fantaziju u d-molu izvest će se i Dubrovačka contradanza.
Ovim će trećim scenskim kolažem koji tematizira 18. stoljeće, nakon pseudopovijesnog Mozat-Bach-Scartlatti-Weiss i edukativno-informativnog Bach i sinovi, SOGovci ispričati priču o bogatoj kulturnoj materijalnoj i nematerijalnoj baštini dubrovačke sredine 18. stoljeća, koja je i u glazbenom ozračju bila itekako u dosluhu s Europom.

Pročitajte još

[FOTO] UNIŠTENJE U FLORI Prva izložba Josipe Vlašić

Dulist

KONCERTI U TAJNIM VRTOVIMA Kvartet Sorkočević ispred Kuće Bukovac

Dulist

ZAPOČELO DUBROVAČKO GLAZBENO PROLJEĆE Puna crkva Male Braće na prvom koncertu

Dulist