Županija

DOBROSLAVIĆ “Šipuš nezakonito forsira donošenje programa Ljetnih igara”

DOBROSLAVIĆ “Šipuš nezakonito forsira donošenje programa Ljetnih igara”

Dubrovačko-neretvanska županija protivi se nasilnom pokušaju tehničkog ministra kulture Berislava Šipuša da se program ovogodišnjih Ljetnih igara donese više od dva mjeseca prije uobičajenog termina i deset dana prije stupanja na dužnost novog ministra ili ministrice kulture, protivno Zakonu o proračunu. To smatramo nepotrebnim forsiranjem i politički nekorektnim činom prema novom ministru, kao i protivnim zakonu – istaknuo je župan Nikola Dobroslavić na jutrošnjoj konferenciji za medije.

– Dobili smo poziv tehničkog ministra kulture za sjednicu Vijeća DLJI, zakazanu za danas u 14 sati, s dnevnim redom usvajanja programa i financijskog plana 67. Ljetnih igara. Dopisom smo upozorili ministra i tražili smo da se sjednica odgodi do imenovanja novog ministra i donošenja Državnog proračuna. Ministar to nije uvažio, ustrajao je na održavanju sjednice i mi u tome ne želimo sudjelovati. Nadamo se da neće niti drugi članovi Vijeća DLJI – rekao je Dobroslavić.

-Riječ je, nažalost, o još jednom silovanju i Dubrovnika i Ljetnih igara i naše županije, nakon ekshibicionizma kojem smo svjedočili prošlog ljeta od strane umjetničkog vodstva Igara i samog ministra kulture, kad je uvrštavanjem spornog autora u program Igara ugrožena sigurnost turističke destinacije Dubrovnika i zapravo ugrožen međureligijski sklad koji u gradu oduvijek vlada. Tada smo se tome suprotstavili, nismo u tome sudjelovali, uskratili smo sredstva i danas možemo reći da je posve jasno koliko je to bilo ispravno. Našem potezu punu potporu su dali i naši građani i Gradsko vijeće i Županija – istaknuo je Dobroslavić.

Što se tiče ovogodišnjih Igara, Istaknuo je kako je Županija predvidjela financijska sredstva, koja su uobičajeno bila dio u svim proračunima dosad.
-Naravno da ćemo i dalje podupirati za nas prevažnu kulturnu manifestaciju – kazao je župan.

Potvrdio je kako nije kontaktirao Dubrovačke ljetne igre niti druge članove Vijeća DLJI, već je članovima Vijeća proslijedio dopis upućen tehničkom ministru.
-Tražili smo da se odgodi sjednica. Na njima je kako će postupiti – rekao je Dobroslavić.

-DLJI, kao i sve druge manifestacije, moraju raditi po propisima i zakonima te u skladu s dobrom demokratskom praksom. A ovdje to nije slučaj. Vidjet ćemo što će se danas dogoditi. Osim toga, očekujemo imenovanje novog ministra kulture, kojeg ćemo upoznati s onim što smo poduzeli u ovom slučaju – zaključio je župan Dobroslavić.

Pročitajte još

ŽUPAN DOBROSLAVIĆ: ‘Republika Srpska ne smije projektom ZL Trebinje ugroziti vodoopskrbu Dubrovnika’

Dulist

ŽUPANIJSKA SKUPŠTINA JEDNOGLASNO Nagrada za životno djelo posthumno profesoru Nikoli Miroševiću

Dulist

[ŽUPANIJSKA SKUPŠTINA] Dobroslavić: Zračna luka kod Trebinja ugrožava naše područje

Dulist