Županija

Dobroslavić i Lasić uputili čestitke uz Dan međunarodnog priznanja Hrvatske

Dobroslavić i Lasić uputili čestitke uz Dan međunarodnog priznanja Hrvatske

Povodom Dana međunarodnog priznanja RH župan Nikola Dobroslavić uputio je čestitku žiteljima Dubrovačko-neretvanske županije.

-Prije 28 godina, 15. siječnja 1992. godine, samostalnu i suverenu državu Hrvatsku priznale su sve države članice tadašnje Europske zajednice i još drugih 8 zemalja te taj datum slavimo kao Dan međunarodnog priznanja Republike Hrvatske.

Naša sloboda i priznanje nisu došli bez visoke cijene. U to vrijeme Hrvatska je proživljavala najteže trenutke u svojoj povijesti, a napad na Dubrovačko-neretvansku županiju i Dubrovnik pokazao je jasan osvajački karakter politike Slobodana Miloševića i tako ubrzao međunarodno priznanje Hrvatske.

Za našu slobodu položeni su mnogi životi. Žrtvu naših branitelja nikada nećemo zaboraviti.

Čestitam svim sugrađanima Dan međunarodnog priznanja Republike Hrvatske – istaknuo je u svojoj čestitki župan Dobroslavić.

Čestitku je uputio i načelnik Općine Konavle Božo Lasić.

-Prošlo je 28 godina, od tog 15. siječnja 1992. godine, kada su samostalnu državu Hrvatsku priznale države članice nekadašnje Europske zajednice uz još 8 drugih zemalja.

Isto je još i ranije napravila Njemačka i Vatikan, no upravo današnji datum slavimo kao Dan međunarodnog priznanja Republike Hrvatske.

U vrijeme kada je hrvatska sloboda bila pod agresijom velikosrpskog osvajačkog pohoda raskinuli smo sve državnopravne veze sa SFRJ i međunarodno priznanje bilo je pitanje vremena. No tada su dani bili kao godine kako za civile tako i branitelje jer trebalo je obraniti Domovinu, obraniti ono što je naše.

Cijena slobode bila je visoka, najviša. Plaćena je životima, uništenim i pokradenim kulturnim blagom i domovima. To nikada nismo i nećemo zaboraviti. Uz sjećanje na sve one koji nisu s nama danas ipak moramo slaviti. Slobodu s pravom uzimamo ‘zdravo za gotovo’, a jedna mlada demokracija kao što je naša danas je na čelu Vijeća EU.

Čestitam svim Konavokama i Konavljanima Dan međunarodnog priznanja Republike Hrvatske – poručio je načelnik Lasić.

Pročitajte još

ŽUPAN DOBROSLAVIĆ: ‘Republika Srpska ne smije projektom ZL Trebinje ugroziti vodoopskrbu Dubrovnika’

Dulist

ŽUPANIJSKA SKUPŠTINA JEDNOGLASNO Nagrada za životno djelo posthumno profesoru Nikoli Miroševiću

Dulist

[ŽUPANIJSKA SKUPŠTINA] Dobroslavić: Zračna luka kod Trebinja ugrožava naše područje

Dulist