Kultura

DJECA SU NAJISKRENIJA PUBLIKA Blizanke ovog tjedna premijerno u KMD-u

DJECA SU NAJISKRENIJA PUBLIKA Blizanke ovog tjedna premijerno u KMD-u

Predstava za djecu Blizanke po tekstu Nikoline Rafaj prema romanu Ericha Kästnera, a u režiji Lee Anastazije Fleger svoju premijeru će imati ovog petka u 19 sati u Kazalištu Marina Držića, uz pretpremijeru u četvrtak.

– Velika ekipa vrijedno je radila zadnjih tjedana, i iznimna nam je čast da upravo ovim komadom donosimo nešto i za djecu, i na edukativan način se otvaramo prema toj publici. U narednih desetak dana bit će 12 izvedbi, od čega je osam već rasprodano – rekao je glasnogovornik KMD-a Žarko Dragojević na konferenciji za medije.

Kästner se nije izvodio često posljednjih godina u Hrvatskoj, a zadnja izvedba Blizanki bila je u kazalištu Dubrava prije osam godina, rekla je Lea Anastazija Fleger. Naglasila je i kako su ona i mnogi odrastali uz Kästnera pa je izvedba Blizanki prilika i da se mlađa publika upozna sa sadržajem romana.

– Trudili smo se da predstava bude brza, dinamična, s puno likova i scenskih promjena, tako da smo u adaptaciji pokušali ući u dječju glavu i napraviti predstavu koja bi im bila interesantna – rekla je Rafaj govoreći o prilagodbi izvornog sadržaja za današnju publiku.

– Izuzetno se veselim prvoj publici i njihovim reakcijama. Uvijek mi je bila želja raditi predstavu za djecu, mislim da su oni najiskrenija publika i da će se po njihovim reakcijama vidjeti jesmo li uspjeli prenijeti sve što smo htjeli – izjavila je Irena Tereza Prpić, koja glumi Lujzu.

– Nije dovoljno ući u dječju glavu, ima nešto i u pokretima, kako se prilagoditi dvama karakterno vrlo različitim djevojčicama. Mislim da smo napravili dobru zabavu i pouku za čitavu obitelj, što mi je presudno, volim kada predstave mogu biti ne samo za djecu već i za roditelje – objasnila je Vini Jurčić, u ulozi Lote.

Blizanke su treća ovogodišnja premijera u KMD-u, uz priču poznatu diljem svijeta. Dvije djevojčice Lota i Lujza susreću se u ljetnom izviđačkom kampu i otkrivaju da su sestre, nakon čega odlučuju zamijeniti mjesta i otkriti zašto su im se roditelji rastali. U prvom planu je dječja domišljatosti i snalažljivost, ali i ljubav i prijateljstvo dviju sestara. Uspjeh romana ovjekovječio je i film Zamka za roditelje iz 1998.

Pročitajte još

[FOTO] UNIŠTENJE U FLORI Prva izložba Josipe Vlašić

Dulist

KONCERTI U TAJNIM VRTOVIMA Kvartet Sorkočević ispred Kuće Bukovac

Dulist

ZAPOČELO DUBROVAČKO GLAZBENO PROLJEĆE Puna crkva Male Braće na prvom koncertu

Dulist