Aktualno

DIZAJN KOJI JE OSVOJIO KINEZE Arhitekt Marko Dabrović o novom velikom projektu!

DIZAJN KOJI JE OSVOJIO KINEZE Arhitekt Marko Dabrović o novom velikom projektu!

Arhitektonski studio 3LHD osnovalo je 1994. godine u ozračju hrvatske političke i ekonomske tranzicije četvero partnera, Saša Begović, Tanja Grozdanić Begović, Silvije Novak i Marko Dabrović, koji su tada još uvijek bili studenti na zagrebačkom Arhitektonskom fakultetu.

Zajednička motivacija i želja za timskim radom bila je dovoljna da stvore mjesto u kojem se danas razvijaju neki od najuspješnijih projekata suvremene hrvatske arhitekture. Na poziv profesora s fakulteta okupili su se na projektu za međunarodni natječaj Seattle Commons i tada shvatili da zajedno odlično surađuju. Sljedeća suradnja bila im je ona na natječajnom projektu za Hotel M u Zagrebu, a sve ostalo je povijest, piše tportal.

– Kada smo osnovali 3LHD, na tržištu je vladao popriličan nered jer su prestali vrijediti dotadašnji cjenici i regulativa, a još nisu bili uspostavljeni novi standardi. No upravo su nas taj društveni kontekst i okolnosti u kojima smo se zatekli i potaknuli da se udružimo i formiramo. U to vrijeme radili smo na dva kolosijeka – izvodili smo projekte interijera i namještaja, a s druge strane smo se javljali na natječaje, od domaćih do primjerice natječaja za muzej u Seulu od preko sto tisuća kvadrata. Natječaji su nam omogućili da se kao mali ured etabliramo i predstavimo na sceni’ – ispričao je za tportal Marko Dabrović.

Danas 3LHD zapošljava gotovo 40 ljudi, a 2016. godine imenovali su novu partnericu, arhitekticu Paulu Kukuljicu. Uz stalni rad u uredu, svi partneri aktivno sudjeluju u radu stručnih arhitektonskih društava i Komore hrvatskih arhitekata te redovito održavaju predavanja na fakultetima u Hrvatskoj i inozemstvu.

Među njihovim recentim projektima izdvaja se onaj u kineskom gradu Guangzhou, na ušću Biserne rijeke, gdje su u tijeku posljednji radovi prije velikog otvorenja Hotela LN Garden Resort planiranog početkom lipnja. Za izgradnju ovog luksuzno opremljenog hotela veličine 55 tisuća kvadrata bilo je potrebno tri i pol godine, a nalazi se u dijelu Kine koji je zapravo veliko gradilište, najveća aglomeracija na svijetu sastavljena od desetak gradova koje Kinezi planiraju povezati u megagrad, Pearl River Delta.

Pri uređenju hotela velika pažnja posvećena je povezivanju vanjskog prostora i interijera. Gdje god je to moguće unutarnji prostori imaju pogled na okoliš – park, zaljev, planine. U lobijima umjetničke instalacije Ivane Franke ‘Ecoes of a light-second’ i ‘Traces of Elsewhere’ refleksijama dodatno naglašavaju prisutne elemente iz prirode – svijetlo, zrak, vjetar i vodu.

Više pročitajte ovdje.

Pročitajte još

PO MJERI GRAĐANA Tjedni pregled gradskih projekata

Dulist

[FOTO] BAHAT I NEKULTURAN A gdje nego na sred puta?

Dulist

SUTRA U GOSPINOM POLJU Motociklisti, policija vas poziva na poligon sigurne vožnje

Dulist