Slušni aparat

Dinosaur Jr. lako je voljet

Dinosaur Jr. lako je voljet

Neke grupe je lako voljeti, a Dinosaur Jr. su svakako jedna od njih. Formativni utjecaj koji je bend svojim bučnim, ali melodičnim hibridom rocka s hard-coreom imao na stvaranje tzv. alternativnog rocka blago je rečeno značajan. Izvorna postava sastavljena od pjevača i gitarista J. Mascisa, basista Loua Barlowa i bubnjara Murpha snimila je tri albuma, od kojih se posebno sjajan ‘You’re Living All Over Me’ (1987.) smatra remek djelom indie-rocka.

Zbog stalnih sukoba, Lou Barlow 1989. biva izbačen iz grupe, tako da je već idući Dino album i prvi za major label (’Green Mind’, 1991.) zapravo Mascisov solo rad uz minimalan doprinosa Murpha. Shvativši da je stara magija i dalje prisutna kada su njih trojica u istoj prostoriji, originalni trojac ponovno se okuplja 2005. godine. Mascis i Barlow našli su načina za izdignuti se iznad starih razmirica iz mladosti koje su jednom uništile bend i nakon nekoliko godina prosviravanja starog materijala krenuli su u studio. Gotovo 15 godina i četiri studijska albuma poslije još nema naznaka da su se umorili.

No, priča o Dinosaur Jr. imala je i zanimljivo među poglavlje. Naime, u rasponu od 1991. do 1997. Mascis je, što sam što uz rijetke suradnike, snimio seriju od četiri ploče koje su uz povremeni komercijalni uspjeh jako dobro ostarjele. Pjesme s tih albuma Dinosaur Jr. i danas izvode na koncertima, a 27. rujna stigla su i dugo zaslužena reizdanja koja uz masterirane originalne albume sadrže i hrpu b-strana singlica, neobjavljenih pjesama te snimaka uživo, dok se izdavač, londonski Cherry Red, odlučio otisnuti i luksuzno opremljena vinilna izdanja. Prvi od četiri Dino albuma iz devedesetih, spomenuti ‘Green Mind’, favorit je među fanovima grupe i to, čini se, jednako među starim i novim. Dijelom je to zbog singla ‘Wagon’, koji je uz ‘Freak Scene’ (college radio hit s albuma ‘Bug’) bio najveći dotadašnji uspjeh grupe, a dijelom što je ‘Green Mind’, kao i sam bend, jednostavno lako voljeti. Glazbeno, album bilježi blagi odmak od dotadašnjeg melodičnog noise-rocka ka popu i klasičnom rocku, a prvi put na Dino ploči prisutan je mellotron, u deep cutu i koncertnom klasiku ‘Thumb’.

Dvije godine kasnije, dok izdavači sumanuto tragaju za novom Nirvanom, bend je opet u punoj funkciji kao trio uz novopridošlog basista Mikea Johnsona, dok je za bubnjevima oporavljeni Murph. ‘Where You Been’ (1993.) najuspješniji je Dino album koji strahovito dobro zvuči i danas. Prema nedavnom priznanju J. Mascisa album ima manje nasnimljenih gitarskih slojeva nego što se to može učiniti slušajući ga, a bend koristi blagodati duljeg boravka u studiju i zvuči moćnije nego ikad prije. Tri singla s albuma, uključujući hit ‘Start Choppin’, ostvaruju za Dino standarde velike uspjehe, a frontmen završava na naslovnici Spina uz slogan ‘J. Mascis is God’. Usporedbu koja se prije pripisivala Claptonu, Mascis kao vrsni instrumentalist uvijek je smatrao skandaloznom. Bez premca najveći hit u 35-godišnjoj karijeri benda doći će 1994. godine u formi singla ‘Feel the Pain’. Za pjesmu je snimljen zabavni spot (MTV ga stavlja u heavy rotaciju) u kojem članovi benda tutnje po New Yorku u golf kolicima nabijajući lopticu gdje god stignu ili tuku poslovnjake koji im se nađu na putu. ‘Without a Sound’, album s kojeg je singl skinut, najtanji je studijski rad grupe.

Daleko od toga je svirka loša, ali Mascisovo srce nije na mjestu i sveprisutan je zamor materijala. ‘Feel the Pain’ je 25 godina poslije dobio konkurenciju za najveći hit u završnoj baladi ‘Over Your Shoulder’. Na zaprepaštenje zapadnih medija i samog benda ta pjesma u siječnju ove godine postaje hit u Japanu, dospjevši preko noći na 18. mjesto tamošnjeg Billboarda, ispostavilo se poslije, zbog korištenja pjesme u segmentu popularnog televizijskog reality programa. Završno poglavlje ‘Warner Records’ faze kriminalno je zapostavljeni ‘Hand it Over’ iz 1997. godine. Kraljevanje indie rocka u trenutku izlaska albuma je završeno pa je ovaj autorski i svirački snažan album lišen i najmanjih promotivnih aktivnosti izdavača, a Mascis je ubrzo rasformirao bend. No, najljepše stvari u životu dogode se usprkos našim nastojanjima i željama pa je i priča o Dinosaur Jr., posve neočekivano, nastavljena tamo gdje je stala 1989., a za razliku od brojnih grupa koje nisu imale tu priliku, J., Lou i Murph uspjeli su napisati novo završno poglavlje svoje priče.

Pročitajte još

Završetak tekuće inkarnacije

Ivan Jelčić

Najpoznatija banana na svijetu

Petar Ipšić

Dekodiranje narančastog genoma

Ivan Jelčić