DuList IN

DESIGN TOURISM EXPO & STORE Kako spojiti suvenire i kreativni dizajn?

DESIGN TOURISM EXPO & STORE Kako spojiti suvenire i kreativni dizajn?

Dubrovnik je u petak navečer postao lokacija na kojoj su se okupili renomirani hrvatski dizajneri, a sve pod imenom Design Tourism Expo & Store, izložbom koju je večeras u Luži otvorio zamjenik gradonačelnika, Željko Raguž.

Naime, MasterCard u suradnji s Hrvatskim dizajnerskim društvom predstavio je prodajnu izložbu originalnih proizvoda koji će pokazati zašto je Hrvatska, između ostalog, i zemlja kreativnosti. Sve izložene proizvode kreirali su hrvatski dizajneri, a proizvedeni su u Hrvatskoj te ilustriraju uspon hrvatskog dizajna koji se dogodio tijekom posljednjih godina. Ova izložba u prvi plan stavlja novu generaciju hrvatskih dizajnera koji dokazuju da je hrvatski dizajn vrlo živ i prisutan. Autorice koncepcije izložbe su Ivana Borovnjak i Roberta Bratović.

Teško je odrediti trenutak  u kome je prvi turist krenuo  u potragu za autentičnim iskustvom u novom, nepoznatom okruženju. Ideja tog privremenog preseljenja, koju zovemo turizmom, prikrala se dok nismo pazili i čini se da će postojati zauvijek. Upravo je nasumičan predmet skupljen u dalekoj zemlji — suvenir među važnijim sastojcima turizma. Začudo, u Hrvatskoj, zemlji koja doslovno ovisi o nekoliko milijuna svojih privremenih stanovnika godišnje, gotovo da nisu postojali dobro promišljeni i lokalno proizvedeni suveniri, istaknuto je na izložbi.

Svake godine dvadesetak mladih hrvatskih dizajnera sudjeluje u kreativnom istraživanju i propitivanju sociologije turizma. Promišljajući razne elemente i putove paralelne turističke stvarnosti pokušavaju proširiti iskustva, te interpretirati tradiciju na nov, nostalgičan ili humorističan način. Rezultati su predmeti, priče ili scenariji iz kojih se nazire neki budući turizam, gdje se u jednakim dijelovima isprepliću postojeće kulturno naslijeđe i stvarna turistička iskustva.

Izložba je ujedno i dio projekta Dizajn turizam, koji je od 2012. do danas rezultirao trima tematskim dizajnerskim natječajima te dvjema kolekcijama novih proizvoda (unutar koncepcija ‘Croatian Holiday’ i ‘Hungry Designers’) od kojih su mnogi uvršteni i u ovu izložbu. Izbor je, međutim dopunjen i nekima od najboljih dizajnerskih proizvoda nastalih u proteklih nekoliko godina, niz kojih je ovjenčan i strukovnim nagradama i priznanjima.

 

Pročitajte još

PRVA NAJAVA ZA KONCERT Grupa Zoster u srpnju na Orsuli!

Dulist

‘Župski pjat’ počeo đirom po vinogradu i radionicom o rogaču

Dulist

Revelin osvojio 25. mjesto na ljestvici Top 100 klubova DJ Maga

Dulist