Zanimljivosti

Danas se slavi blagdan Gospe od Orašca

Danas se slavi blagdan Gospe od Orašca

Danas se slavi Gospa od Orašca. Prema predaji u mjesecu siječnju 1527. Blažena Djevica Marija objavila se tri puta, u tri petka siromašnom starcu Mihu Vukašinoviću, s porukom kako treba ispod crkvice Sv. Đurđa sagraditi crkvu na izvoru Dobra voda, kako bi Bog oslobodio Orašac i okolicu od kuge.

Među brojnim marijanskim svetištima dubrovačkog kraja posebno mjesto zauzima biskupijsko svetište Gospa od Orašca. Sve do II. svjetskog rata, ali i u poraću Orašac je privlačio marijanske hodočasnike, koji su bosi kilometrima pješačili kako bi tu našli duhovni spokoj.

Crkva posvećena blagdanu Pohođenja Bl. Dj. Marije Elizabeti, zvane i jednostavno Vizitacija, u narodu je poznatija pod nazivom Gospa od Orašca.

Prije koncilske reforme ovaj blagdan slavio se 2. srpnja, a poslije II. vatikanskog koncila ovaj blagdan se slavi 31. svibnja, a u Orašcu je ostao i dalje stari običaj da se Gospin blagdan slavi upravo drugog dana srpnja.

Dodajmo kako će svečano večernje misno slavlje povodom blagdana u 19.30 sati predslaviti dubrovački biskup mons. Mate Uzinić. Na samu svetkovinu prijepodne mise će biti u: 6 sati; 7.30 sati; 9.00 sati i u 10.30 sati te predvečer u 18.00 sati. Mise predslave župnici dekanata Dubrovnik 2. Poslije misa u 9.00 i u 18.00 sati bit će procesija i molitva za djecu i roditelje, kao i blagoslov djece, roditelja i hodočasnika.

Također, navečer s početkom u 22 sata održat će se i tradicionalna Festa Gospe od Orašca gdje će sve okupljene domaćim hitovima zabavljati DJ Ado ispod platana u Orašcu. Ulaz je besplatan, a zabava zagarantirana.

Pročitajte još

NA DANAŠNJI DAN 1817. Rođen preporoditelj, liječnik Ivan August Kaznačić

Dulist

OŠ LAPAD TREBA VAŠU POMOĆ Obogatimo boravak učenika u knjižnici

Dulist

GLASAJTE ZA OŠ GRUDA Pomozimo školarcima da obnove knjižnicu

Dulist