Kultura

Dan japanske kuhinje u OŠ Lapad

Dan japanske kuhinje u OŠ Lapad

U sklopu Dana zahvalnost za plodove zemlje OŠ Lapad posjetio je mladi japanski par, vlasnici restorana Shizuku, sa željom da učenike od 1.- 4. razreda upoznaju s kulturom prehrane prijateljskog nam Japana, a najmlađi Lapađani, od kojih neki odjeveni u kimono i primorsku nošnju, tom prigodom su mogli vidjeti kako izgleda izvorni japanski kimono.

Gosti su se oduševili kad im je učenica Petra Daničić zaželjela dobrodošlicu na japanskome jeziku, a nisu skrivali ni oduševljenje kad su im učenici 4.e razreda otpjevali dječju pjesmicu također na japanskome. Najviše radosti kod djece izazvala je mogućnost da nauče jesti rižu pomoću tradicionalnih štapića u čemu su mnogi i uspjeli, a svi su nagrađeni velikim pljeskom u duhu japanske tradicije. Ovo druženje organizirano je i kao dio nastave zdravstvenog i građanskog odgoja kojim želimo kod djece razvijati zdrave prehrambene navike, te razviti osjećaj poštovanja prema drugim kulturama. Inače, ova škola  već duže vrijeme njeguje prijateljske odnose s japanskim narodom, što je naročito došlo do izražaja nakon velikog potresa kada su naši najmlađi učenici slali pisma podrške, a tom prigodom su školu u znak zahvalnosti posjetile dvije mlade japanske državljanke.

Danas je bilo lijepo vidjeti školski hol urešen japanskim i hrvatskim nacionalnim znakovljem, te pticama – ždralima koje su izradili naši učenici prema japanskoj tradicionalnoj tehnici origami. Ovaj susret svih je oplemenio i razveselio.

Pročitajte još

[FOTO] UNIŠTENJE U FLORI Prva izložba Josipe Vlašić

Dulist

KONCERTI U TAJNIM VRTOVIMA Kvartet Sorkočević ispred Kuće Bukovac

Dulist

ZAPOČELO DUBROVAČKO GLAZBENO PROLJEĆE Puna crkva Male Braće na prvom koncertu

Dulist