Natrag
19.3.2019 20:18

facebook

twitter

google

rss

dulist

DAN DRŽAVNOSTI Što su u čestitkama poručili Dobroslavić, Franković i Lasić?

24.6.2018 @ 14:28 Dulist Aktualno

Podijelite:

Povodom Dana državnosti čestitke građanima uputili su gradonačelnik Dubrovnika Mato Franković, župan Nikola Dobroslavić i načelnik Općine Konavle Božo Lasić.

Drage Dubrovkinje i Dubrovčani,

Donoseći odluku o samostalnosti i suverenosti Republike Hrvatske na dan 25. lipnja 1991. godine, Hrvatski Sabor ostvario je težnju hrvatskog naroda, sanjanu stoljećima. Željeli smo neovisnu i slobodnu državu, kakvu danas imamo već 27 godina.

Slobodu smo, nažalost, čekali nešto duže i borili se za nju i pod našom zastavom ‘Libertas’, znajući oduvijek da sloboda nema cijenu. Cijenu nisu imali ni brojni životi naših branitelja, sugrađana, civila i svih onih koji su svojim životima dali najveći zalog stoljetnoj težnji. Njih se i u ovoj prigodi, sa zahvalnošću i pijetetom, posebno prisjećamo.

Zbog njih i zbog sebe, zbog naše djece, moramo dalje graditi naš Grad, našu zemlju. Učiniti ih mjestom dobrog življenja, mjestom gdje će moći slobodno živjeti i raditi, mjestom gdje će vladati red i poštovati se zakoni. Mjestom koje će naći svoju mjeru po mjeri svojih građana.

Dragi sugrađani, u svoje osobno i ime Grada Dubrovnika čestitam Vam Dan državnosti Republike Hrvatske!

Gradonačelnik

Mato Franković


Poštovani uzvanici, gospođe i gospodo,
Čestitam vam Dan državnosti RH, najveći svjetovni blagdan naše Domovine.
25. lipnja 1991. godine Hrvatski sabor donio je Ustavnu odluku o samostalnosti i suverenosti RH.
Tom odlukom Hrvatska je postala neovisna država.
Prije toga 30. svibnja održana je prva sjednica demokratski izabranoga Hrvatskog sabora. Sada se ponovo razbuktala rasprava treba li glavni državni blagdan vratiti na taj nadnevak, kao što je to bilo na početku prije promjene datuma Dana državnosti.
Ma kako završile te rasprave mi ćemo i dalje svečano obilježavati naš veliki blagdan.
Jer obilježavamo postignuće samostalne, suverene države nakon mnogih stoljeća. Nastojanja i žrtvovanja svih hrvatskih naraštaja za ispunjenje toga cilja.
Obilježavamo i veliku žrtvu prinesenu na oltar Domovine u Domovinskom ratu. Klanjamo se poginulim za Domovinu, pamtimo žrtvu naših branitelja, ranjenih, oboljelih, logoraša, nestalih, naših civila.
Ponosni smo na veliki doprinos koji su obrani Domovine dali branitelji iz naše Županije.
Pamtimo i zahvalni smo za činjenicu što su zajedno s našim braniteljima naš Grad i našu Županiju branili i hrabri ljudi iz cijele Hrvatske, iz BiH i iz dijaspore.
Pamtimo presudnu ulogu u tom prevažnom odsječku hrvatske povijesti našega prvog predsjednika dr. Franja Tuđmana.
Danas smo slobodno, demokratsko društvo, naša država članica je NATO-a i EU.
Sučeljavamo se, dakako, i s brojnim izazovima od kojih su najozbiljniji negativna demografska kretanja i iseljavanje.
Očekujemo od naše Vlade nastavak pozitivnih gospodarskih kretanja, aktivnih demografskih mjera, očekujemo daljnje porezno rasterećenje.
Očekujemo da svi pozitivno sudjeluju u rješavanju ovih ozbiljnih izazova. Da ne koriste ove izazove za prikupljanje jeftinih političkih bodova. Da ne nude populistička rješenja, koja primamno zvuče, ali nisu ostvariva. Očekujemo da svi politički akteri prestanu pridonositi ozračju beznađa, kaotičnosti, koje samo obeshrabruje ljude u nastojanju da svoju budućnost ostvare ovdje.
Mi u ovoj županiji činimo sve da osiguramo stabilan okvir za razvoj naše regije. I kroz dugoročno promišljanje i planove, kroz široko korištenje EU fondova, uspješno korištenje pomorskog dobra. Tako smo konačno osigurali regionalni status Županije, vraćamo sjedišta državnih institucija u Županiju, započela je gradnja Pelješkog mosta, povezujemo napokon Lastovo sa Dubrovnikom, realizirat ćemo u bliskoj budućnosti razne projekte vrijedne više od jedne milijarde kuna.
Ponovo je izgledno da ćemo imati rekordnu turističku sezonu. Nećemo se ničim dati obeshrabriti. Ova država i ovaj narod će uspjeti unatoč svim teškoćama. To smo dužni našim precima, posebno našim poginulim braniteljima. Tu ćemo obvezu ispuniti. Ova će Županija tome dati svoj prilog.
Čestitam svima Dan državnosti.
Neka cvjeta najljepša hrvatska regija – Dubrovačko-neretvanska Županija!
Neka vječno živi jedina nam domovina Hrvatska.

Župan

Nikola Dobroslavić

 

Prije 27 godina donesena je povijesna odluka Hrvatskog sabora kojom smo kao svoje naslijeđe i identitet naslijedili slobodu i demokraciju, toleranciju i pravo na izbor. Tada smo birali biti slobodni, a taj izbor došao je uz visoku cijenu. Izgubljeni životi, spaljene Konavle, uništena kultura.

No neprijatelj nije znao da Konavle žive u nama, a to smo dokazali kada smo ih u kratkom roku obnovili. Podignuli smo kuće, naselili svoje domove, uzdignuli se gospodarski u jednu od najprosperitnijih općina u cijeloj Republici Hrvatskoj.

Na svemu tome smo zahvalni svima koji su dali svoje živote, zdravlje i mladost. Njih nikada ne smijemo i nećemo zaboraviti, a najbolji spomenik koji im možemo podignuti je naš prosperitet – istaknuo je u svojoj čestitci načelnik Općine Konavle Božo Lasić.

Komentari

O autoru: Dulist


Iz rubrike
   Impressum | Privatnost | Uvjeti
  © 2018 dulist d.o.o. Sva prava pridržana