Crna kronika

CRNA STATISTIKA Smrt na cesti: U 2015. stradalo 14 osoba

Prometna nesreća

U 2015. godini na prometnicama u Dubrovačko-neretvanskoj županiji smrtno je stradalo 14 osoba, odgovorili su iz PU dubrovačko-neretvanske na upit DuLista.

Inače, tijekom 2014. godine smrtno je stradalo 9 osoba, što je bio najmanji broj smrtno stradalih osoba u proteklih 20 godina.

Tijekom posljednjih pet godina (razdoblje 2011. – 2015.) u prometnim nesrećama smrtno je stradala 71 osoba što je prosječno 14 osoba godišnje, dok je tijekom posljednjih deset godina (razdoblje 2006. – 2015.) u prometnim nesrećama smrtno stradala 181 osoba što je prosječno 18 osoba godišnje.

– Polazeći od teze da je i jedna poginula osoba previše, prioritet rada ove Policijske uprave je prevencija prometnih nesreća i stradavanja u njima. U tom smislu rade se temeljite analize statističkih podataka i pokazatelja koji ukazuju na učestalu pojavu prometnih nesreća na određenoj dionici ili određenog uzroka prometnih nesreća temeljem čega se planiraju i provode preventivno-represivne aktivnosti. Provode se ciljane akcije koje osim propisanih represivnih mjera i to posebno prema onima koji grubo krše prometna pravila i propise te time ugrožavaju svoju i sigurnost drugih osoba, nastojimo u što većoj mjeri ukazivati svim sudionicima u prometu na poželjna ponašanja, odnosno na važnost vožnje prilagođenom i propisanom brzinom, važnost korištenja zaštitne kacige, važnost korištenja pješačkih prijelaza te savjetima i upozorenjima ukazivati na poželjna ponašanja u prometu kako bi se u što većoj mjeri spriječile prometne nesreće. Naime, ljudski faktor u prometu je jako bitan i ukoliko se svi oni koji sudjeluju u prometu uredno pridržavaju zakonskih propisa rizik od nesreće se itekako smanjuje – istaknuli su iz PU dubrivačko-neretvanske.

Pročitajte još

[FOTO] MALOLJETNIČKO NASILJE NA PROFILU ‘MOLI SE DUBROVNIK’ Brutalnost s TikToka izašla na ulicu

Nora Di Leo

TUŽAN DAN U DUBROVNIKU Preminuo i Antun Tonći Matković

Dulist

OSTAJE TUGA I PRAZNINA Preminuo Draško Milojević

Dulist