DuList INSlušni aparat

Cowboys From Hell

Cowboys From Hell

Cowboys From Hell

U maloj pedantnoj listi, na samom dnu, pod napomenom ‘srpanj 2020.’ stajala je natuknica ‘Cowboys From Hell – 30 godina’.

Na moju veliku žalost, o Panteri ću ipak pisati pune dvije godine ranije, jer je prije dva tjedna u 54. godini preminuo njihov osnivač i jedan od najboljih metal bubnjara Vinnie Paul Abbott.
U to doba početka devedesetih, tehnološki napredak televizijskog signala znatno je promijenio društveni život mladih nadobudnih srednjoškolskih metalaca. Skoro da nije bilo kuće ili zgrade s čijih krovova i pročelja nisu u nebo ponosno gledali veliki bijeli pjati za prijem satelitskog signala. Satelit Astra 1 nam je tako svaki vikend putem Headbanger’s Ball na MTV-u kao tsunami donosio poplavu novih spotova i upoznavao nas sa potpuno novim grupama, a u opticaj su ušle i video-kazete sa snimkama emisija. Spotovi su se secirali, analizirali, ocjenjivali, a istovremeno se išlo u potragu za nosačima zvuka novootkrivenih izvođača.

Cowboys From Hell

I onda jedne sparne ljetne večeri, bez ikakvog upozorenja, nakon dvadesetak sekundi gitarskog uvoda potpuno nenajavljen, iznenada, u dnevne boravke uskače do pasa goli Phil Anselmo i iz temelja mijenja naš doživljaj metala. Uvjeren sam da je u to doba bilo mobitela i interneta, da bi se sve mreže zagušile od poziva i poruka. Ali ipak je tada bilo malo nepristojno zvati na fiksni telefon iza ponoći pa smo svi s nestrpljenjem čekali sutradan da se nađemo na čašici razgovora i podijelimo svoje iskustvo. Tu večer sam video-kazetu sa snimkom emisije premotao na početak spota barem dvadeset puta.

Band je kreacija dva brata Abbott, Darrella na gitari i Vinnie Paula na bubnjevima

Pantera je označila dolazak novog doba metala i odmak od do tada dominantnog thrasha, a teksaški četverac je postao jedan od najomiljenijih bandova skoro svakog pristojnog metalca. Album ‘Cowboys from Hell’ – s istoimenom pjesmom iz tog spota je vrlo brzo stigao u naše ruke, iz zvučnika pojačanih do maksimuma su treštali ‘Primal Cocrete Sledge’ i ‘Psycho Holiday’, uskoro je stigao i drugi spot za ‘Cemetery Gates’, a Pantera postala neizostavni sastojak svake playliste.

Cowboys From Hell

Band je kreacija dva brata Abbott, Darrella na gitari i Vinnie Paula na bubnjevima. Basist Rex Brown im se pridružio vrlo brzo nakon osnutka te dugi niz godina natapirane kose neuspješno pokušavaju ostaviti svoj trag na glam/hair metal sceni u sjeni Poisona i Strypera, sve dok iz desetog pokušaja napokon nisu pronašli vokal koji će ih motivirati da promjene stil. Phil Anselmo, tada još tinejdžer, donosi taj neki divlji južnjački krik stiliziran prema Robu Halfordu, a Darrell izoštrava svoj gitarski stil nakon što je odbio svirati za Megadeth. Sljedeći album ‘Vulgar Display of Power’ donosi još vječnih hitova kao ‘Walk’, ‘Fucking Hostile’ i ‘This Love’, a njihov treći (sedmi – računajući njihovo glam metal razdoblje) ‘Far Beyond Driven’ iz 1994. i dalje nosi titulu najžešćeg albuma koji je debitirao na prvom mjestu u povijesti Billboardove top liste.

Pantera je označila dolazak novog doba metala i odmak od do tada dominantnog thrasha, a teksaški četverac je postao jedan od najomiljenijih bandova skoro svakog pristojnog metalca

Nažalost, osobni problemi su podijelili braću Abbott i Anselma koji se vraća u svoj rodni New Orleans i posvećuje vrijeme svom novom bandu Down. Nakon definitivnog razlaza 2003. braća osnivaju novi band Damageplan. U prosincu 2004. za vrijeme nastupa u Columbusu, Ohio, poremećeni ‘fan’ na pozornici iz pištolja ubija Darrella, uz još troje žrtava.

Smrt ‘Dimebag’ Darrella je žestoko potresla metal svijet koji je izgubio jednog od najboljih gitarista, legende u čiju se čast i dalje svake godine održava prestižni Dimebash festival. Stoga je iznenadna smrt njegovog brata dodatno šokirala i tužno ispisala posljednju stranicu jedne od najljepših knjiga metala. Njih više nema, ali nama zauvijek ostaje glazba i lijepa sjećanja.

Foto: Pantera Facebook Službena stranica

Pročitajte još

PRVA NAJAVA ZA KONCERT Grupa Zoster u srpnju na Orsuli!

Dulist

‘Župski pjat’ počeo đirom po vinogradu i radionicom o rogaču

Dulist

Revelin osvojio 25. mjesto na ljestvici Top 100 klubova DJ Maga

Dulist