Županija

ĆORIĆ O GRABOVICI ‘Jedna od opcija je proširenje odlagališta’

ĆORIĆ O GRABOVICI 'Jedna od opcija je proširenje odlagališta'

Ministar regionalnog razvoja i fondova EU Marko Pavić i ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić ovog su petka u radnom posjetu Dubrovačko-neretvanskoj županiji. Dva ministra u Ranjini su sa županom Nikolom Dobroslavićem održali sastanak na kojem je riječi bilo o Centru za gospodarenje otpadom Lučino razdolje.

-Razgovarali smo o kardinalnom projektu ‘Centar za gospodarenje otpadom’. Pokazali smo ministrima dinamiku realizacije tog projekta. Razmotrili smo sve moguće situacije koje nas očekuju. Rezultat tih razgovora je da je projekt u dobroj fazi pripreme, da će on biti završen u trećem kvatralu 2022. godine. Dobar dio posla smo obavili, a u važnom dijelu posla koji je pred nama najosjetljivi je natječaj za izradu projekta i izvođenje radova. Znamo da uvijek može biti problematičan. Učinit ćemo sve pripreme da to prođe bez problema. Očekujem da ćemo Centar imati u 2022. godini. Koliko je on važan, ne treba posebno naglašavati. Sva se postojeća odlagališta moraju što prije zatvoriti. Jedino se mogu zatvoriti ako riješimo novi sustav, a to znači Centar za gospodarenje otpadom Lučino razdolje i šest pretovarnih stanica – rekao je župan Dobroslavić.

Studija izvodljivosti je gotova i dobila je potvrdu od JASPERS-a. Javno će biti dostupna za desetak dana kad bude gotovo službeni prijevod na hrvatski jezik.

Ministar Tomislav Ćorić rekao je da je ‘zadovoljstvo prije svega bilo čuti od direktora Bačića i predstavnika Županije da je projekt realizacije Centra za gospodarenje otpadom Lučino razdolje u visokoj fazi’.

-Ono što veseli je činjenica da smo danas ponovno potvrdili temeljni plan prema kojem bi ovaj projekt trebao biti gotov do trećeg kvrtala 2022. godine. Rješenje imovinsko pravnih odnosa jedan je od zadataka koji predstoji u narednom razdoblju, a s druge strane u konačnici i kompletiranje dokumentacije za javnu nabavu. Trebao bi biti započet u prvoj polovici 2020. godine. U idućim mjesecima trebali bismo očekivati potpisivanje ugovora o bespovratnim sredstvima. Ono što veseli je činjenica da projekt Lučino razdolje u odnosu na razdoblje od prije nekoliko godina koje smo zatekli, a to je bila jedna faza izgubljenosti, prije svega u kontekstu realizacije centara za gospodarenje otpadom. Na ovaj način postaje jedan od svijetlih primjera. Ja sam siguran da će stanovnici DNŽ u konačnici 2022. godine doživjeti trajno rješenje pitanja gospodarenja otpadom u ovoj županiji – rekao je Ćorić. Na novinarsko pitanje o zatvaranju Grabovice prije nego što centar za gospodarenje otpadom bude gotov ministar je istaknuo kako će se rješavati na temelju nekoliko opcija.

-Jedna od opcija je dislociranje tog otpada. Druga opcija je proširenje tog odlagališta. Vidjet ćemo, kad dođemo blizu te faze, kako ćemo riješiti taj problem. Svakako treba imati na umu činjenicu da otpad koji kreiramo jest problem svih nas. To nije izazov koji je snalazi pred Gradom Dubrovnikom, već i pred jednicama lokalne samouprave u Dubrovačko- neretvanskoj županiji. Očekujem da čelnici lokalnih samouprava pokažu više fleksibilnosti nego što je to ovih zadnjih mjeseci bio slučaj – rekao je. O proširenju Grabovice je rekao da će se razmišljati u sljedećih godinu dana.

-Ako se zatvori, zatvori, no imali smo situaciju u kojima su se odlagališta u drugim dijelovima Hrvatske bila sanirana i zatvorena u onom djelu u kojima su bila aktivna. No, u pravilu je došlo do otvaranja novih kazeta – rekao je Ćorić i dodao: ‘Odlaganje na postojećim odlagalištima se odvija već desetljećima i prognozirati točan kraj popunjenja kapaciteta apsolutno nije moguće’.

-Grabovica trenutno radi. Grabovica će raditi do rješenja problema otpada s područja Grada Dubrovnika – rekao je Ćorić te je zaključio: ‘Otpad iz područja Grada Dubrovnika će biti riješen’. Gdje će biti riješen, zanimalo je novinare. Na to je odgovorio: ‘Dopustite da o tome odlučujemo’.

-Zadovoljstvo mi je da smo u Dubrovniku. Imali smo kvalitetan sastanak na kojem je istaknuto da će 70 posto sredstava za Centar za gospodarenje otpadom biti osigurano iz europskih sredstava. Dogovorena je i dinamika. Centar će proraditi u trećem kvartalu 2022., a veselimo se skorom potpisivanju ugovora – izjavio je ministar Pavić.

 

Pročitajte još

ŽUPAN DOBROSLAVIĆ: ‘Republika Srpska ne smije projektom ZL Trebinje ugroziti vodoopskrbu Dubrovnika’

Dulist

ŽUPANIJSKA SKUPŠTINA JEDNOGLASNO Nagrada za životno djelo posthumno profesoru Nikoli Miroševiću

Dulist

[ŽUPANIJSKA SKUPŠTINA] Dobroslavić: Zračna luka kod Trebinja ugrožava naše područje

Dulist