Grad

ČISTOĆA DVA METRA ISPOD ZEMLJE Lapad dobio podzemne spremnike koji ‘javljaju’ kad su puni

ČISTOĆA DVA METRA ISPOD ZEMLJE Lapad dobio podzemne spremnike koji 'javljaju' kad su puni

Dubrovačka Čistoća uredila je prvo odlagalište otpada s podzemnim spremnicima u gradu, smješteno pored tenis terena u Uvali Lapad, nadomak same šetnice.

Postavljena su tri spremnika za miješani komunalni otpad kao i dva spremnika za odvojeno prikupljeni otpad. Puštanju u rad odlagališta u četvrtak su nazočili danas razriješeni gradonačelnik Andro Vlahušić i zamjenik Željko Raguž te direktorica Čistoće Nataša Gabričević.

-Pregledom više od 90 lokacija odabrali smo 16 lokacija koje zadovoljavaju sve uvjete za postavljanje podzemnih spremnika. Ova lokacija blizu šetnice Lapad nije slučajno odabrana. Svi smo lani bili svjedoci učestalih primjedbi naših sugrađana da je ovo jedno od najneurednijih odlagališta u Dubrovniku. Ponukani svim tim događanjima odlučili smo na ovoj lokaciji postaviti prve podzemne spremnik – rekla je direktorica Čistoće Nataša Gabričević.

Podzemni spremnici tvrtke Sotkon, tržišnog lidera u urbanim sustavima gospodarenja otpadom,  postavljeni su u više od 12 europskih zemalja i predstavljaju početak uspostave planirane mreže podzemnih spremnika u Gradu. Višestruko su većeg kapaciteta od dosadašnjih, dok je nadzemni dio košarica od nehrđajućeg čelika modernog dizajna. Spremnici se prazne posebnim vozilom s ugrađenom dizalicom, a kompletno odlagalište je pod sustavom video nadzora.

Kao i nedavno postavljeni Big Belly i ovi spremnici za otpad samostalno dojavljuju kada su puni. Naime, spremnici su opremljeni senzorima te se putem softvera u realnom vremenu može pratiti popunjenost pa samim time i planirati pražnjenje istih.

Primjenom novih trendova i tehnoloških rješenja, poput podzemnih spremnika, Čistoća doista ide korak ispred, a u ovom slučaju i dva metra ispod zemlje, a sve s ciljem podizanja kvalitete življenja u našem Gradu.

Tekst i foto: Grad Dubrovnik

Pročitajte još

SUFINANCIRANI PROJEKATI GRADA DUBROVNIKA I DURA-E Među njima i dodatna sredstva za pomoćnike u nastavi

Dulist

POTPORE ZA SEDAM KLUBOVA Uručeni ugovori za programe sportskih aktivnosti za osobe s invaliditetom

Dulist

[PODCAST ‘S BARBAROM’] Iliana Stojanović o odlasku iz Masline i mami koja bi je znala zazvati i reći: Daj reci toj ravnateljici da te pusti doma!

Barbara Đurasović