Kultura

ČESTITKE HRVATSKOM TIMU Uspjeh Midsummer Scene festivala u Beču!

ČESTITKE HRVATSKOM TIMU Uspjeh Midsummer Scene festivala u Beču!

Hrvatski Midsummer Scene festival doživio je međunarodni uspjeh. Shakespearova predstava Na Tri kralja koja je premijerno izvedena 2015. na Lovrjencu u Dubrovniku, postavljena je u bečkom kazalištu Vienna’s English Theatre.

Glumačka postava predvođena hrvatskim glumcem Filipom Krenusom oduševila je bečku publiku. Scenografiju potpisuje Marin Gozze, dizajn svjetla Saša Mondecar, kostimografiju Bryony Thompson, glazba Bendict J. Davies, a osim Filipa Krenusa u predstavi glume Helen Watkinson, Helen Millar, Emma Fenney, George Oliver, Jason Eddy, James Burton i Tom Michael Blyth. Bečka premijera Shakespearove komedije u viziji britanske redateljice Helen Tennison do posljednjeg je mjesta ispunila bečko kazalište, što je veliko međunarodno priznanje ovog dubrovačkog festivala.

Nakon gala premijere, ambasador Ujedinjenog Kraljevstva u Austriji Leigh Turner u britanskoj je ambasadi upriličio glamuroznu zabavu za uzvanike i izaslanstvo predstave predvođeno hrvatskim producentima Midsummer scene festivala Darijom Mikulandrom Žanetić, Jelenom Maržić i Filipom Krenusom. Uz čestitke, izaslanstva su razmijenila prigodne poklone i upoznali ambasadora s ljepotama Dubrovnika i Hrvatske, kao i samog festivala.

Predstava Na Tri kralja prikazivat će se u udarnom božićnom terminu do 22. prosinca svakog dana osim nedjeljom. Na premijeri su uživali brojni uglednici iz Austrije, Velike Britanije i Hrvatske. Ispunjena dvorana Bečkog engleskog kazališta, čija je tradicija duga 60 godina, pokazatelj je neupitne kvalitete ovog hrvatskog festivala, kao što je i kreativna ravnateljica i producentica Julia Schafranek istaknula. Kroz nešto više od dva sata ansambl izvrsnih glumaca nasmijao je publiku do suza svojom izvedbom Shakespearove komedije i pokazali zašto svi posjetitelji Midsummer Scene festivala ostaju oduševljeni. Uoči premijere, glumci i njihovi gosti opustili su se u luksuznom bečkom restoranu Graben 30.

Nakon Beča, predstava Na tri kralja putuje na Bermudske otoke, što je još jedno priznanje međunarodnom karakteru festivala i pokazatelj kako hrvatski Festivali mogu doživjeti i veliki međunarodni uspjeh i postati naš odličan kulturni izvozni proizvod. Midsummer Scene festival ponovno će oduševiti dubrovačku publiku na Lovrjencu u ljeto 2017. sa novim Shakespearovim djelom, a pridružit će se i obilježavanju 450.-e obljetnice smrti najvećeg hrvatskog komediografa – Marina Držića.

Midsummer Scene Festival održava se u Dubrovniku od 2014., a čarobna ambijetalna scena tvrđave Lovrjenac i predstave na engleskom jeziku učinili su ovaj festival jedinstvenim kulturnim događajem u Hrvatskoj, što su ljubitelji umjetnosti prepoznali u cijelom svijetu. Festival Midsummer Scene je projekt Grada Dubrovnika i TZ Grada Dubrovnika, a u produkciji Brilliant Events Dubrovnik i Honey-tongued Theatre Productions Ltd. London.

Pročitajte još

U ‘Noći tvrđava’ obiđite tri utvrde dubrovačkog fortifikacijskog sustava

Dulist

Dubrovački muzeji pozivaju na radionice izrade i ukrašavanja keramike

Dulist

TRIBINA ‘POGLAVLJE FESTIVAL KARANTENA’ Art radionica Lazareti obilježava 35 godina postojanja

Dulist