Zanimljivosti

CENZURIRANA OTKRIĆA Nova knjiga Tomislava Terzina o tome što znanost skriva od javnosti

CENZURIRANA OTKRIĆA Nova knjiga Tomislava Terzina o tome što znanost skriva od javnosti

Nisam naročit pobornik teorija urote zato što sam znanstvenik, radim u znanstvenoj instituciji i smatram se ozbiljnim znanstvenikom. Smatram da teorije urote tu nemaju mjesta, ali po pitanju cenzura o kojima govorim teško je reći zašto – rekao je prof. dr. Tomislav Terzin prilikom predstavljanja svoje nove knjige ‘Cenzurirana znanstvena otkrića’ u četvrtak u Narodnoj knjižnici Grad.

– Razna su područja cenzuriranih otkrića u znanosti, a u knjizi sam izabrao govoriti o onima koja su vezana za religiju. U Bibliji imamo određeni izvještaj koji možemo usporediti sa znanstvenom metodologijom, recimo izvještaj o potopu i Noinoj arci, izvještaj o Postanku. To možemo usporediti s činjenicama koje imamo u znanosti i možemo zaključiti da Biblija nije protivna znanosti, već u skladu – istaknuo je.

Terzin se definira kao kreacionist, kazavši da teorije evolucije nisu u skladu s općom znanstvenom teorijom. Navodi kako se u samoj knjizi najviše bavi evolucijom u kontekstu biologije, geologije, biotehnologije i anatomije ljudskog tijela.

– Do knjige je došlo jer sam pisao kratke tekstove za određene novine i nakon dvije do tri godine smo skupili sve u jednu knjigu– rekao je o procesu izrade knjige. Po pitanju cenzure u znanosti, što je i središnja tema njegove knjige govori da je ona sveprisutna u znanosti od njenih začetaka.

– Smatram da je znanost na neki način oduvijek bila cenzurirana. Ono što dođe do javnosti nije sve što se zna, to je najočiglednije u vojnoj znanosti koja je potpuno zatvorena za javnost. Dio znanosti je protivan religiji, na neki način ateistički, vjerojatno od Darwinovog vremena, jer ako su ljudi okrenuti materijalizmu i ateizmu bolji su potrošači. Živimo u potrošačkom društvu i smatram da se oko dolara vrti sve pa tako i znanost – zaključio je.

Tomislav Terzin diplomirao je molekularnu biologiju i fiziologiju, a doktorirao filozofiju i zoologiju na Sveučilištu Western u Kanadi. Stručnjak je na području genetike, molekularne biologije i razvojne biologije, a trenutno radi kao izvanredni profesor biologije na Fakultetu Augustana Sveučilišta Alberta u Kanadi. Autor je niza članaka i nekoliko knjiga.

Đivo Glanz

Pročitajte još

TURISTIČKI EXPERIENCI SVE POPULARNIJI Niša koju uz malo kreativnosti, a bez puno ulaganja, možete dobro iskoristiti

Ivana Mijić Vulinović

ODNOSI S JAVNOŠĆU U ONLINE OKRUŽENJU Nastupno predavanje Romane John

Dulist

STON ĆE ‘GLUMITI’ DUBROVNIK Snima se dokumentarno-igrani film ‘Kralj Tvrtko’

Dulist