Koronavirus u Hrvatskoj

CAPAK ‘Za pet do šest dana vidjet ćemo učinkovitost mjera koje smo uveli’

CAPAK 'Za pet do šest dana vidjet ćemo učinkovitost mjera koje smo uveli'

Stožer civilne zaštite RH donio je niz odluka kako se pandemija koronavirusa razvijala, a proteklog ponedjeljka određena je zabrana napuštanja mjesta prebivališta. Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović rekao je ovog utorka kako se ova odluka od danas provodi u punom intenzitetu te da policija propušta samo one s posebnim dozvolama. Te dozvole, rekao je ministar, treba zatražiti putem maila.

-Molim poslodavce da pokušaju organizirati posao s minimalnim brojem ljudi. Pojedine trgovine prehrambenih proizvoda zatražile su nas da im smanjimo radno vrijeme s obzirom da su morale uvesti smjenski rad i to smo učinili. Što se tiče teretnog prometa roba, on teče vrlo dobro. U Europi nema boljeg načina organizacije protoka roba od ovoga koji smo mi proveli. Postigli smo tako da opskrba robom ne prestaje, ali i da se virus ovim putem ne širi – naglasio je Božinović.

Ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak istaknuo je kako će se kroz pet do šest dana znati jesu li mjere koje su uvedene učinkovite, naravno, ako ih se građani budu pridržavali.

-Što se tiče krivulje rasta oboljelih, ona raste, ali ne kao u drugim državama. Na vrijeme smo postupili sukladno epidemiološkoj situaciji i uvodili postupno strože mjere. Kada smo vidjeli da je potrebno zaustaviti socijalni kontakt uveli smo prave mjere, a sada i ograničenje kretanja izvan mjesta prebivališta. Vjerujemo da će se efekt mjera, ako ih se građani budu držali, vidjeti kroz nekoliko dana jer  znamo da je srednje vrijeme inkubacije između pet do šest dana – rekao je Capak.

-U ovom trenutku 1290 kontakata dokazanih bolesnika pratimo epidemiološki. Sigurno će slučajeva biti još, a o nama osvisi koliko će biti strma krivulja. Naše ponašanje može postići da ona ne bude takva – naglasio je Capak.

Ministar Božinović istaknuo je pak da ima i manje popularnih mjera koje će se morati poduzeti, ukoliko se građani ne bi pridržavali onih koje su već propisane.

 

Pročitajte još

U Hrvatsku stiže milijun doza cjepiva protiv omikrona

Dulist

EPIDEMIOLOG KAIĆ O KORONAMJERAMA ‘One nam više ne trebaju’

Dulist

Capak otkriva hoće li se vratiti mjere zbog porasta oboljelih od koronavirusa

Dulist