Zanimljivosti

Butige pune pokvarene hrane, pazite na rok trajanja

Voće i povrće

Inspekcija Ministarstva zdravlja povukla je s tržišta više od 13 tisuća kilograma slatkiša jer su zdravstveno neispravni, pljesnivi, a na dio čokolada, keksa i bombona prešla je boja s ambalaže, piše jutarnji.hr.

Iako je dobar dio loših i nezdravih proizvoda zaustavljen već na granici, butige su, upozoravaju iz Ministarstva zdravlja, preplavljeni nekvalitetnom hranom.

Stručnjak iz konditorske industrije Stipan Bilić tvrdi kako u državu često dolaze slatkiši pred sam istek roka upotrebljivosti. Trgovine i lanci, kaže, odbijaju kupiti domaće slatkiše ako im je istekla trećina roka upotrebljivosti, a onda prodaju još starije koji su odbačeni u inozemnim lancima.

Čokolada, naime, može stajati 12 mjeseci nakon proizvodnje. U Hrvatskoj se, kaže Bilić, potrošačima nude čokolade koje nisu uspjeli prodati u inozemstvu u svom desetom ili jedanaestom mjesecu nakon proizvodnje. Takve se čokolade u nas prodaju vrlo jeftino i često su na akcijama.

– Ako imate pun trgovački centar inozemne robe kojoj istječe rok trajanja i nešto domaće koja može stajati još mjesecima, kojoj ćete sniziti cijenu kako biste je rasprodali? – pita Bilić i nadalje upozorava kako dio slatkiša ne zadovoljava standarde. Police su pune jeftinih slatkiša iz Turske, Srbije, Makedonije i Bugarske, koji se u krizi puno više prodaju od domaćih.

Ukupno je u posljednjih 15 mjeseci povučeno 35 tona potencijalno opasne hrane. Inspektori su pronašli gotovo tonu ribljih konzervi s povećanom dozom histamina, gotovo sedam tona pljesnivih mliječnih proizvoda i 290 kilograma zobenih pahuljica zbog prisutnosti vrlo otrovnih mikotoksina.

 

Pročitajte još

STANKA IZMEĐU TRENINGA Jugaši ‘pune baterije’ na Karaci

Dulist

Mladoženja uz pratnju gajdi nosio prsten izabranici svoga srca

Dulist

VIDEO Kineskinje poludile za visokim Dubrovčanima

Dulist