Crna kronika

BURA NAPRAVILA KAOS Stabla prepriječila prometnice, sanira se niz požarišta, gori na Ivanici

BURA NAPRAVILA KAOS Stabla prepriječila prometnice, sanira se niz požarišta, gori na Ivanici

Orkanska bura koja od večernjih sati petka puše na dubrovačkom području prouzrokovala je niz problema, a vatrogasci su imali toliko intervencija da im ni sami ne znaju broja. U noći subote borili su se i s nizom požara te su je cijelu proveli na terenu. Stabla su blokirala put, među ostalim, na cesti prema Zračnoj luci, u Lapadu kod pizzerije Scala, na Batali, Ulici Iva Dulčića, a vatrogasci su zaprimili na stotine poziva te većinu prometnica raščistili. U Vukovarskoj ulici bura je iščupala hladnjak od jedne od trafika, dok je u Mokošici potpuno demolirana Libertasova kućica za naplatu karata pri čemu je oštećeno nekoliko vozila. Pred vatrogascima je dug dan.

-Sadašnje je stanje nešto bolje. Prvo požar otvorenog prostora na Mljetu, iza toga je gorjela šuma borova u Čilipima, Suvarevini, zatim požar na Bosanci, iza Bosanke, Žarkovici, Drveniku, a uz to imamo i veliki požar na Ivanici koji prijeti Hrvatskoj. A, stabala po državnim, županijskim i lokalnim cestama – broja im nema. Svi su požari stavljeni pod kontrolu što je bilo jako teško u ovim uvjetima, jedino je aktivan još onaj na Ivanici, nije još blizu Hrvatske, ali može zaprijetiti, pogotovo po ovako jakoj buri. Moramo biti oprezni, ići ćemo gore svaka dva sata, uskoro će se tamo uputiti i DVD Župa dubrovačka. Ako dođe na jako usku cestu uz ovakvu buru mogao bi biti veliki problem, ali nadam se da ipak neće, dat ćemo sve od sebe – istaknuo je za DuList županijski vatrogasni zapovjednik Stjepan Simović.

Izgorjele površine, ističe Simović, nisu tako velike, rubovi svih požara još se saniraju, druge su ekipe na terenu, ceste su dijelom prohodne. Veliko stablo koje je prepriječilo cestu prema Zračnoj luci je uklonjeno tijekom noći.

Vatrogasni zapovjednik uputio je veliki apel svim građanima da ništa ne pale.

-Razumijem ljude da trebaju čistiti, ali ovo je jučer bio ekstrem. Zabranjujemo svako paljenje. Siguran sam da će biti još intervencija kroz dan- poručio je Stjepan Simović.

Foto: Radarska kontrola

Pročitajte još

[FOTO] SUDAR NA MAGISTRALI Dva automobila i cisterna, jedna osoba prevezena u bolnicu

Dulist

GOSPODARSKI KRIMINALITET Nizom kaznenih djela 41-godišnjak pričinio štetu od preko 100 tisuća eura

Dulist

Napustio nas je Nikša Bender, dugogodišnji turistički djelatnik

Dulist