Aktualno

BULJAN FLANDER APELIRA Ne vodite djecu na plažu bez kupaćih gaćica, zaštitite ih od zlostavljača

BULJAN FLANDER APELIRA Ne vodite djecu na plažu bez kupaćih gaćica, zaštitite ih od zlostavljača

Naša priznata klinička psihologinja i psihoterapeutkinja prof. dr. sc. Gordane Buljan Flander uputila je apel roditeljima o tome kako zaštititi svoju djecu ljeti od seksualnih zlostavljača.

-Ljeto je vrijeme kada seksualni zlostavljači djece imaju više prilike gledati i snimati razodjevenu djecu. Zato podsjećam roditelje da danas kad znamo da je svako peto dijete seksualno zlostavljano, ne trebamo izlagati djecu bez kupaćih gaćica na plaži. Koliko god nam to izgledalo neshvatljivo, seksualnim zlostavljačima djece su primamljivija mlađa djeca, uzbuđuju se na naivno i nevino. Što je na slici/videu manje dijete, to ima ‘veću vrijednost’ na tržištu dječje pornografije. A svaki pogled na sliku golog djeteta s ciljem seksualnog uzbuđivanja je iznova seksualno zlostavljanje tog djeteta – piše na svojoj Facebook stranici Buljan Flander.

Posebno, ističe, želi upozoriti roditelje da ne stavljaju gole slike djece na društvene mreže.

-Nekad su slike male djece na plaži bez kupaćih gaćica bile uobičajene, jer nismo znali ono što danas znamo. Danas kad sve ovo znamo, zaštitimo djecu! Kad jednom postavimo takvu sliku ili video djeteta na internet, nemoguće je kontrolirati gdje ta slika ili video može završiti. Roditelje često pitam kako bi se oni osjećali da sad netko uzme njihove stare slike iz albuma dok su bili djeca i snimljeni su goli, pa da sad te slike pokazuje prolaznicima na ulici. Ne bi se osjećali ugodno, kao što se vjerojatno ni njihova djeca neće osjećati ugodno s tim slikama kad odrastu. To doista nije zanemariv problem, a mnogi ga roditelji nisu svjesni. Kad na predavanjima spomenem podatak da roditelji u prosjeku godišnje objave na društvenim mrežama 195 slika svoje djece, to obično izaziva nevjericu u publici – naglašava Bujan Flander.

Više pročitajte ovdje.

Pročitajte još

Libertas pojačava polaske ‘šestice, uvodi i svakodnevnu noćnu liniju

Dulist

OD 9 DO 13:30 U nedjelju se zbog Du Motiona zatvaraju pojedine prometnice

Dulist

PRIGODNI PROGRAM Jubilarna deseta obljetnica SHKM u Dubrovniku

Dulist