Natrag
25.4.2019 06:34

facebook

twitter

google

rss

dulist

Budi mi prijatelj jer nasilje nije fora

14.1.2013 @ 16:57 Dulist Vaše vijesti

Podijelite:

Na našu adresu stiglo je pismo – poruka Ivane Zec iz Župe, kojeg je napisala na pikniku "Hvala što postojiš" u Parku Srebreno. Ivanino pismo povod je da se zamislimo i povjerujemo kako svatko od nas može učiniti nešto kako bismo zaustavili nasilje u svakodnevnom životu.

"Svaki dan dolazimo u susret s nekom vrstom nasilja. Čujemo, vidimo i znamo da ga ima. Dnevnik, vijesti, novine… svugdje i svaki dan iznova tema nasilja. Ono što mene najviše dira i zabrinjava jest nasilje među djecom i nad djecom. I stoga sam tu temu odlučila dotaknuti ovim sastavom. Dijete sam i ja. I koliko god nekad bila drska, lijena, bezobrazna – nisam zla. Zlo u djeci ne postoji. Djeca ne mogu biti zla. Zlo nije nasljedno. Zloća se uči. I vjerojatno se sada pitate zbog čega djeca zadirkuju drugu djecu, rugaju im se ili se međusobno tuku? To dođe kroz sazrijevanje. Dijete samo od sebe ne može znati kako se pravilno postaviti u određenoj situaciji, ne može znati dok mu netko ne objasni ili ne pokaže primjerom koje je odlično ponašanje. E, tu dolaze u prvi red roditelji i profesori. Vi ste ti koji trebate imati dovoljno strpljenja i volje da nas odgojite i usmjerite na pravi put. Svi mi duboko u sebi želimo da se svi vi ponosite nama. Ja vjerujem da mi to i možemo. Dobro se dobrim vraća. Ne radi nikome ono što ne bi volio da netko uradi tebi. To se ne smije zaboraviti. Ne kažem da se svi ljudi moraju voljeti i biti prijatelji. To je nemoguće i nije ni potrebno. Jedino potrebno je da nema mržnje među ljudima i da nitko nikome ne radi zlo. Dakle, ne moramo se voljeti, ali ne moramo se mrziti. Na meni je da odlučim tko će mi biti prijatelj, a tko školski kolega. Ali jedno već znam da mi nitko neće biti neprijatelj. Neprijatelja nemam ni ne želim ga imati. Znam što je nasilje i koliko ga ima, ima ga previše u svijetu. Što ja mogu učiniti da se to promijeni i mogu li uopće utjecati na to?
Mogu. Mogu i hoću. Izbacit ću ga iz svog života i iz svoje okoline. I tako će u svijetu biti jedno zrno nasilja manje. Zrno po zrno, kap po kap. Jednog dana neće biti više nijednog zrna i nijedne kapi. Prijatelji i kolege vjeruju da je moguće, a vi odrasli?
I vi bi trebali. Trebali bi početi gledati svijet nevinim očima djeteta jer u našim očima svijet izgleda puno ljepše i sve je moguće."
 

Komentari

O autoru: Dulist


Iz rubrike
   Impressum | Privatnost | Uvjeti
  © 2018 dulist d.o.o. Sva prava pridržana