Aktualno

BROJKE U 2014. Znatiželja, utjecaj vršnjaka, dosada… neki su od povoda za uzimanje droge

BROJKE U 2014. Znatiželja, utjecaj vršnjaka, dosada... neki su od povoda za uzimanje droge

Tijekom 2014. godine u Odjelu za maentalno zdravlje Zavoda za javno zdravstvo Dubrovačko-neretvanske županije, zbog zlouporabe sredstava ovisnosti liječeno je ukupno 240 osoba od čega je 213 osoba opijatskih ovisnika, te 27 neopijatskih ovisnika i konzumenata.

Kako ističu iz Županijskog zavoda, kad je riječ o opijatskim ovisnicima, riječ je o 26 osoba manje nego u 2013. godini odnosno 10,9 posto manje.

Gledajući po gradovima, u Dubrovniku su liječene 142 osobe (124 opijatska ovisnika i 5 neopijatskih ovisnika ili konzumenata), na Korčuli 38 osoba (33 opijatska i 5 neopijatskih ovisnika ili konzumenata), u Pločama 39 (37 opijatskih i 2 neopijatska ovisnika ili konzumenta) te u Metkoviću 21 osoba (19 opijatskih i 2 neopijatska ovisnika ili konzumenta)

Na liječenje se lani prvi put javilo 14 novih ovisnika i konzumenata, od čega su 3 novo liječena opijatska ovisnika, a 11 novo liječenih neopijatskih ovisnika ili konzumenata. Od ukupnog broja liječenih ovisnika u 2014. 217 je muškaraca, a 23 žene, gotovo redom opijatske ovisnice, osim jedne.

Prema pisanju Martine Jerinić Njirić, prof. pedagogije, najveći broj liječenih opijatskih ovisnika bio je na terapiji buprenorfinom s udjelom od 49,6%, na terapiji metadonom 41,6% dok je 8,8% bilo bez terapije. Osobe koje ne uzimaju supstitucijsku terapiju su stabilni apstinenti, a dalje dolaze na kontrole i savjetovanja. I osobe koje služe dužu zatvorsku kaznu najčešće ne uzimaju supstitucijsku terapiju dok se nalaze u zatvoru. Broj ukupno liječenih osoba zbog zlouporabe droga, kao i broj osoba liječenih zbog opijatske ovisnosti povećavao se od 1998. do kraja 2009. godine, a otada broj ukupno liječenih osoba pada. Za razliku od toga, broj novih liječenih osoba i novo liječenih zbog opijatske ovisnosti raste do kraja 2005. godine, dok od 2007. ima silaznu putanju.

S obzirom da kod prvog javljanja na liječenje osoba ovisnih o psihoaktivnim tvarima postoji obveza, metodom intervjua, uzimanja njihovih osnovnih podataka, koji su važni za što adekvatnije pristupanje liječenju i pomoći osobama koji se liječe u odjelu kao i za planiranje preventivnih aktivnosti, jedno od upita odnosi se na povod uzimanja psihoaktivnih tvari. Prema analizi odgovora, najčešći povod uzimanja psihoaktivnih tvari su: znatiželja, utjecaj vršnjaka, dosada, zabava, želja za samopotvrđivanjem i neznanje o mogućim štetnim posljedicama. Manji broj njih izabere probleme u obitelji ili školi.

Uspoređujući stopu liječenih osoba na razini Republike Hrvatske i Dubrovačko-neretvanske županije primjećuje se porast broja ovisnika, koji se liječe zbog ovisnosti o psihoaktivnim tvarima na razini države i naše županije od 1998. do 2006. godine. Na razini Republike Hrvatske broj liječenih osoba stagnira do 2013. (za 2014. godinu nema podataka o ukupnom broju liječenih osoba u Republici Hrvatskoj), dok se u Dubrovačko-neretvanskoj županiji bilježi lagani porast broja liječenih osoba sve do 2009. godine.

– Slijedom navedenih podataka, potrebno je i dalje raditi na obuhvatu i zbrinjavanju osoba ovisnih o psihoaktivnim drogama te jačanju međusektorske suradnje i prevencije zlouporabe droga. Planiranim aktivnostima radi se na poboljšanju kvalitete obuhvata, liječenja, pomoći i podrške osobama ovisnima o psihoaktivnim tvarima. S druge strane istraživanjem života mladih ljudi na području naše županije, radi boljeg uvida u stanje, nastojimo poboljšati provođenje postojećih programa prevencije i osmisliti nove koji su u skladu s potrebama naših mladih – zaključuje Martina Jerinić Njirić.

Detaljnije pročitajte ovdje.

Pročitajte još

PRIGODNI PROGRAM Jubilarna deseta obljetnica SHKM u Dubrovniku

Dulist

GOSTOVANJE U HERCEG NOVOM ‘Vidi kako Lokrum pere zube’ pred crnogorskom publikom

Ivana Mijić Vulinović

VENECIJA POČELA NAPLAĆIVATI ULAZ U GRAD Mnogi nezadovoljni: ‘Pretvaraju nas u tematski park’

Dulist