Aktualno

BRITANAC U MAKEDONIJI UMRO OD OPAKE BOLESTI? Ebola stigla u susjedstvo

BRITANAC U MAKEDONIJI UMRO OD OPAKE BOLESTI? Ebola stigla u susjedstvo

Državljanin Velike Britanije umro je u Makedoniji nakon što se navodno zarazio virusom ebole, izvještava Reuters pozivavši se pri tom na visokopozicionirani izvor u vladi Makedonije. Također se sumnja da je još jedan Britanac u Makedoniji zaražen ebolom.

Iako testiranja koja bi trebala potvrditi je li riječ o eboli još nisu gotova, makedonski liječnici gotovo su sigurni da simptomi koje je Britanac pokazivao prije smrti ukazuju na smrtnosu bolest.

Prema izvješću skopske televizije Alfa, ekipa hitne pomoći koja je Britanca dovela u infektivnu kliniku zadržana je na promatranju, dok je u karantenu stavljeno osoblje hotela u kojem je odsjeo, kao i dvojica njegovih suputnika.
Prema riječima ministra zdravlja Siniše Varge, Hrvatska je spremna za pojavu ebole, surađujemo sa svim stranim institucijama na razini EU-a koje se bave sprečavanjem širenja te bolesti.

Po ministru vjerojatnost da zaraza dođe u Hrvatsku je manja nego drugdje, jer je Hrvatska zemlja s manje migracija.
Pročelnica Odjela za znanstvena istraživanja Klinike za infektivne bolesti Dr. Fran Mihaljević prof. Alemka Markotić izjavila je za Hinu kako u Hrvatskoj nemamo pravi odjel karantene jer u odjelu za izolacije u Klinici za infektivne bolesti Fran Mihaljević još nisu dovršeni strojarski radovi koji bi osigurali podtlak u sobama za izolaciju, a što predstavlja dodatnu barijeru za izlazak virusa iz tih prostora. Ističe kako je za dovršetak tih radova potrebno između 4,5 i 5 milijuna kuna, a iz klinike ih potražuju već sedam godina.

Pročitajte još

Libertas pojačava polaske ‘šestice, uvodi i svakodnevnu noćnu liniju

Dulist

OD 9 DO 13:30 U nedjelju se zbog Du Motiona zatvaraju pojedine prometnice

Dulist

PRIGODNI PROGRAM Jubilarna deseta obljetnica SHKM u Dubrovniku

Dulist