DuList IN

BRIDŽ KLUB DUBROVNIK Igra za sve uzraste u kojoj blefiranje ne prolazi

BRIDŽ KLUB DUBROVNIK Igra za sve uzraste u kojoj blefiranje ne prolazi

Već 15-ak godina Bridž klub Dubrovnik djeluje na sportskom polju i privlači sve uzraste da se okušaju u dvoboju ove komplicirane, ali i zanimljive kartaške igre. Posjetili smo ih u njihovim prostorijama Kluba 65+ te se pridružili tečaju ne bismo li saznali što tu igru čini toliko privlačnom našim sugrađanima.

Igra za svakoga

— Bridž je kartaška igra u kojoj se parovi međusobno nadmeću. Dosta je teška igra, ali je i jako zanimljiva. Pravila igre se lako nauče, ali se može provesti cijeli život savladavajući i vježbajući vještine igranja. Za razliku od drugih kartaških igara u bridžu se maksimalno eliminira element sreće. Igrači moraju aktivno razmišljati o igri i kartama koje imaju. Trikovi poput blefiranja vam neće puno pomoći u ovoj igri. Nju mogu igrati svi uzrasti, a posebno se dopada igračima s jakim kompetetivnim duhom – poručio je Frano Jančić, voditelj škole bridža.

Bridž je misaono jako teška igra. Od igrača zahtijeva dobro pamćenje, oštroumnost, ali i vještine u matematici. Ona može biti jedno lijepo cijeloživotno iskustvo, hobi ili pak samo natjecanje. Dubrovnik ima čak dva bridž kluba koji zajedno broje čak šezdesetak članova. Trenutno igraju 5 puta tjedno, tri puta u Dubrovniku, a dva puta u Župi Dubrovačkoj. Cijela priča počela je još 90-ih godina nakon domovinskog rata. U Dubrovniku su oduvijek bile popularne talijanske karte i igre poput tresete ili briškule. Tada je grupa studenata iz Splita donijela dašak promjene i otpočela je jedna drugačija igra s kartama koje najčešće povezujemo s pokerom. U to vrijeme nije bilo kluba ili mjesta za održavanje turnira pa se tako većina igre održavala po kućama zainteresiranih bridžista.

 

BROJNE KOMBINACIJE – Zahtjevna Kartaška igra

Bridž je kartaška igra koju s 52 karte igraju četiri igrača, po dva suprotstavljena para. Djeljitelj dijeli karte po jednu u smjeru kretanja kazaljke na satu dok ih ne podijeli sve. Igra je podijeljena u dva dijela: licitacija (izbor boje i broja osvojenih štihova) i odigravanje (realizacija dogovorenog kontrakta). Odnos izlicitiranog i napravljenog kontakta je osnov za izračun rezultata i dobivanje nagradnih poena. Jačina karata (od najjače do najslabije): as (A), kralj (K), dama (Q), dečko (J), 10, 9, 8, 7, 6, 5, 4, 3, 2. Jačina boja (od niže ka višoj): tref, karo, herc, pik, NT (igra bez adutske boje). Sve to doprinosi lako razumljivom, ali i kompleksnom načinu igre gdje vještina najviše dolazi do izražaja.

 

Fizička i mentalna kondicija ključ uspjeha

Bridž zahtijeva mnogo promišljanja i kalkulacije. Kompleksna pravila mogu se na prvi pogled činiti zastrašujućima, ali čisti dokaz kako je to samo zabluda, najmlađi su članbovi bridž kluba koji imaju tek 11 i 9 godina te svaki tjedan spremno igraju. Kako nam kaže voditelj škole bridža to je igra čija se pravila nauče za par sati, a vještine se stječu cijelog života. Igra je i to u kojoj sreća ima najmanji faktor pa tako do izražaja dolaze vještine i sposobnost igrača.

— U njemu postoji velika doza kompetitivnosti i kada se računaju rezultati uspoređuju se uspjesi pojedinih igrača. Na taj način u potpunosti se eliminira faktor sreće. Igranjem protiv protivnika vaš dobar rezultat je njihov loš rezultat, a to pogotovo bude privlačno igračima s natjecateljskim crtama. Također je potrebno i puno truda i talenta želite li ostvariti uspjehe na turnirima. Naš juniorski prvak do te titule je došao nakon 10 godina igranja, što vam govori koliko je zapravo potrebno raditi na vlastitim vještinama. Blefovi su u ovoj igri samo bajke. Iako su filmovi popularizirali blefiranje u bridžu, za njega nema mjesta. Krenete li s nekim ‘trikovima’ poput blefiranja nećete se dobro provesti, najbolje su vam šanse ako se držite čvrsto sa svojim partnerom – ispričao nam je Jančić.

Jedna partija bridža traje oko 15 minuta. Ima dosta složen način bodovanja, ali baš to bodovanje izaziva igrače na rizik koji donosi i veću nagradu. Turniri uglavnom imaju između 20 i 25 djeljenja, što bi nazvali jednom ‘sjednicom’ i to traje otprilike 3 sata. Ako govorimo o prvenstvima  tada to natjecanje traje i do četiri sjednice. Znači kada se bude održavao ‘Kup Hrvatske’ tada će parovi igrati kroz 3 dana gotovo 20 sati bridža. Baš tu do izražaja dolazi i fizička kondicija, što mnoge zna iznenaditi jer se radi o kartaškoj igri.

Pročitajte još

PRVA NAJAVA ZA KONCERT Grupa Zoster u srpnju na Orsuli!

Dulist

‘Župski pjat’ počeo đirom po vinogradu i radionicom o rogaču

Dulist

Revelin osvojio 25. mjesto na ljestvici Top 100 klubova DJ Maga

Dulist