Grad

Braća Pivac na Solskoj bazi otvaraju hostel!

Braća Pivac na Solskoj bazi otvaraju hostel!

Mesna industrija Braća Pivac u Dubrovniku otvara hostel! I to u već godinama napuštenoj i nedovršenoj plavo-bijeloj zgradi na Solskoj bazi, koja je ranije bila u vlasništvu tvrtke Look&Buy iz Dubrovnika.

Informaciju su nam potvrdili iz samog Pivca, no, još uvijek je neizvjesno kada će budući hostel otvoriti svoja vrata prvim gostima.

Prvo papiri, onda hostel
– Mesna industrija Braća Pivac radi na uređenju objekta u Dubrovniku čija će namjena prema planu biti smještajni kapacitet kategorije hostela. Na objektu se izvode građevinski radovi i za sada ne možemo dati preciznu informaciju kada će isti biti okončani, koliko će ukupno iznositi investicija na objektu, a samim time trenutno ne možemo sa sigurnošću objaviti točan datum otvorenja. Po završetku građevinskih i ostalih radova, predstoji nam dovršenje procedura koje propisuju pozitivni propisi Republike Hrvatske i tek nakon njihovog okončanja, bit ćemo u mogućnosti odgovoriti na pitanja o kategorizaciji, broju soba i ostalima koja zanimaju javnost – naveli su iz PR službe Mesne industrije Braća Pivac, uz napomenu kako se procjenjuje da će propisani nadzori biti obavljeni do srpnja, što ovisno o dinamici rada.
Inače, Mesna industrija Braća Pivac iz Vrgorca vlasnikom ove zgrade postala je krajem lipnja prošle godine za cijenu od 18 milijuna i 300 tisuća kuna, s tim da je početna cijena iznosila 9 milijuna kuna. Zgrada, čija je procijenjena vrijednosti iznosila 26,3 milijuna kuna, bila je u vlasništvu tvrtke Look&Buy iz Dubrovnika, koja je zbog financijskih problema otišla u stečaj prije nekoliko godina, te se ista prodavala na javnoj dražbi kao dio stečajne mase tvrtke. Kupljena je tek na drugoj javnoj dražbi budući da se u travnju iste godine nije pojavio nijedan zainteresirani kupac.
Zgrada na Solskoj bazi propali je nekretninski biznis spomenute tvrtke iz Dubrovnika, nikad nije do kraja završena niti je privedena svrsi. Jedno vrijeme u dubrovačkim se kuloarima za nju vezivao i Marin Med Shlomia Ranota, no ova se privatna klinika ipak otvorila na drugom mjestu, dok je zgrada sve do nedavno zjapila prazna.

Pet hostela, 234 ležaja
Obiteljska tvrtka Mesna industrija Braća Pivac konačno bi je trebala urediti i privesti svrsi i to u rangu hostela. Iako je riječ o tvrtki čije je primarno poslovanje u industriji mesa, turistički sektor nije im stran. Vlasnici su, naime, tri hotela na jugu Dalmacije.
S hostelom Braće Pivac, Dubrovnik će u ponudi imati čak šest objekata u ovoj vrsti smještaja. Naime, prema podatcima Turističke zajednice grada Dubrovnika, u Dubrovniku trenutno radi pet hostela (jedan s tri, dva s dvije te jedan s jednom zvjezdicom) s ukupno 234 ležaja. Najveći je Omladinski hostel koji u 19 soba ima ukupno 82 ležaja, slijede ha Hostel Dubrovnik koji u 11 soba ima 55 ležaja, te Hostel Love Croatia koji u 11 soba ima 50 ležaja. Hostel Cocoon u devet soba ima 31 ležaj, dok je najmanji hostel, Osmi kontinent smješten unutar zidina – ima tri sobe sa 16 ležajeva. Hostele inače uglavnom za smještaj koriste turisti mlađih generacija, no zapravo su idelano mjesto i za obiteljski odmor, ili pak veće grupe poput školskih ekskurzija i slično. Začetnik ideje o hostelingu bio je njemački učitelj Richard Schirmann, kojemu je prilikom planinarskog izleta s učenicima 1909. godine sinula ideja kako bi se škole mogle koristiti za pružanje smještaja za mlade u vrijeme školskih praznika. Godine 1912. je otvoren prvi pravi hostel za mlade u starom dvorcu Altena u Njemačkoj. Dvorac je obnovljen i opremljen prema Schirmannovom dizajnu, s masivnim drvenim krevetima za tri osobe, kuhinjom, sanitarnim čvorovima i tuš kabinama.Zanimljivo je za kraj spomenuti kako je u 2014. godini trend povećanja dolazaka i noćenja pratio i ovu vrstu smještaja. U Hrvatskoj je u 168 hostela s ukupno 10546 postelja lani, prema podatcima Državnog zavoda za statistiku ostvareno 284999 dolazaka, te 692198 noćenja.

Pročitajte još

BALKAN ROADSHOW 2024. Turistička ponuda Dubrovnika predstavljena u Aziji

Dulist

SUFINANCIRANI PROJEKATI GRADA DUBROVNIKA I DURA-E Među njima i dodatna sredstva za pomoćnike u nastavi

Dulist

POTPORE ZA SEDAM KLUBOVA Uručeni ugovori za programe sportskih aktivnosti za osobe s invaliditetom

Dulist