Aktualno

BOURBON RHODE Filipinski pomorac: ‘Pronađena je i druga, ali prazna splav’

BOURBON RHODE Filipinski pomorac: 'Pronađena je i druga, ali prazna splav'

Pomorac iz Manile s broda ‘Piet’ koji je sudjelovao u spašavanju prvih pomoraca s broda Bourbon Rhode, ispričao je ispovijest portalu Morski.hr za koju tvrdi da su mu nakon spašavanja ispričali preživjeli brodolomci. Rekao je i dosad nepoznat podatak – o pronalasku druge splavi koja je bila prazna.

– Posada zrakoplova Falcon ugledala je splav s preživjelima i poslali su nam koordinate, te smo u skladu s tim postupili i pronašli ih. Drugog dana potrage moji kolege su pronašli i tijelo koje pripada južnoafričkom članu posade Bourbon Rhode-a i predali smo ga Francuskoj ratnoj mornarici – ispričao im je sugovornik.

– Ispričali su da nisu vidjeli kapetana nakon što im je naredio da napuste brod jer se ubrzo brod prevrnuo. Jedan od njih mi je ispričao da ih je u splav ušlo sedam, trojica su bila na brodu, a četvorica su se držala za konop oko splavi. Tad ih je ponovno pogodio snažan udar vjetra i val, te ponovno prevrnuo splav. Trojica su se uspjela popeti, no ostali su odmah nestali među valovima – prepričava Filipinac i dodao: ‘Ispričali su da su oni lansirali jednu splav, a druge nisu mogli vidjeti, jer su bili veliki valovi, puhao je jak vjetar i bilo je mutno, slaba vidljivost. Jedan od trojice se uhvatio za konop splava dok je bio pod morem’.

– Kad smo pronašli preživjele, još je jedna splav pronađena, ali bez ikoga u njoj. Sve što znam je da se radi o tankeru koji ju je pronašao. Ne znam koliko smo bili udaljeni od njih u tom trenutku, niti od mjesta potonuća, jer sam bio na palubi – kaže.

– Čuo sam je od mojih časnika koji su o tome informirani s drugog broda. Zato što su naš i taj drugi brod plovili u pravcu splavi i odjednom smo pronašli prsluk za spašavanje. Tada je taj drugi brod stigao do splavi (koju su pronašli praznu) – ispričao je svoje svjedočanstvo ovaj Filipinac.

Više pročitajte ovdje.

Izvor: Morski.hr

Pročitajte još

PO MJERI GRAĐANA Tjedni pregled gradskih projekata

Dulist

[FOTO] BAHAT I NEKULTURAN A gdje nego na sred puta?

Dulist

SUTRA U GOSPINOM POLJU Motociklisti, policija vas poziva na poligon sigurne vožnje

Dulist