Aktualno

‘BORBA ZA DIO KOLAČA NA TRŽIŠTU’ Poduzetnici lakše do bespovratnih sredstava i znakova kvalitete

'BORBA ZA DIO KOLAČA NA TRŽIŠTU' Poduzetnici lakše do bespovratnih sredstava i znakova kvalitete

Na 10. proširenoj sjednici Gospodarskog vijeća Županijske komore Dubrovnik koja je održana ovog utorka predstavljen je projekt Digitalne komore, zatim europski projekt ‘Bespovratnim sredstvima do znakova kvalitete’ te je donesena odluka o nominaciji za dodjelu plakete ‘Zlatna kuna 2018.’ i ‘Dubrovačka vidra’ koja slovi kao priznanje kvalitetnim poduzetnicima koji uredno posluju preko 20 godina.

Kako je objasnila direktorica Centra za digitalnu transformaciju Sanja Šimić ispred HGK, projekt Digitalne komore u sebi objedinjuje dva segmenta – digitalizaciju i financiranje sredstvima iz EU. Riječ je o novoj informacijsko – komunikacijskoj platformi za e-usluge HGK kojemu je cilj unaprijediti odnose s članicama, digitalizirati izdavanje dokumenata za javne ovlasti te učiniti izvore financiranja dodatno dostupnim članicama.

-Aplicirali smo na EU fondove i dobili 28,7 milijuna kuna za projekt kojeg želimo razvijati dvije godine i pomoću kojeg ćemo napraviti transformaciju vlastitog poslovanja te unaprijediti odnose prema članicama. Naša komunikacija bit će bazirana na digitalnoj platformi kako bi poduzetnicima sve informacije bile dostupne na jednome mjestu kada im zatrebaju. Platformu smo zamislili kao set usluga, a središnja je vezana za e-članice. Poduzetnici se trebaju prijaviti te registrirati nakon čega poduzetnici dobivaju link za prijavu u sustav NIAS koji funkcionira na bazi osobnih podataka- istaknula je direktorica Šimić.

V.d. direktorice Županijske komore Dubrovnik Nikolina Trojić predstavila je europski projekt ‘Bespovratnim sredstvima do znakova kvalitete’ te je naglasila kako su upravo oni prepoznatljiva odlika Županijske komore te ono što se na tržištu traži.

-Globalno tržište prezasićeno je brojnim uslugama i danas se tvrtke jako moraju boriti za svoj kolač na takvom tržištu. U tom smislu svaki znak prepoznatljivosti ide u prilog prodaji usluga i proizvoda. Gospodarska komora ovaj projekt označavanja proizvoda provodi od 1997., a ove godine je Ministarstvo gospodarstva otvorilo javni poziv za dodjelu bespovratnih sredstava kojima se u cijelosti može isfinancirati certifikacija proizvoda i usluga. Pozivamo poduzetnike da se uključe u projekt i da apliciraju kako bi povukli sredstva. Riječ je o proizvodima koji se mogu označiti znakovima ‘Hrvatska kvaliteta’ i ‘izvorno hrvatsko’. Iza tih markica stoji visoka razina kvaltete i usluge te su ti proizvodi odraz hrvatske kvalitete i inovativnosti- rekla je Trojić.

Tvrtke se najprije moraju javiti Komori i podnijeti zahtjev, nakon čega ispunjaju obrasce, a po dobivanju vaučera s njime se ponovno javljaju u Komoru i kreće procedura. Iznosi nisu veliki, riječ je o maksimalno 75 tisuća kuna, a mogu se javiti mikro, mali i srednji poduzetnici.

-Ne samo da su znakovi odraz kvalitete, oni su i zamašnjak u distribuciji proizvoda. Na svjetskom tržištu vlada simpatija prema kockicama nakon Svjetskog nogometnog prvenstva te moramo te simpatije povezati s našim proizvodima koji će nositi ove znakove. I u našoj županiji mogu se iskoristiti svi proizvodi, brojna su vina već certificirana, imamo i proizvode poput likera, džemova, a sada se mogu aplicirati i usluge. Treba samo dokazati da je riječ o nadprosječnoj kvaliteti usluge- zaključila je Trojić.

Što se tiče odluke o dodjeli Plakete ‘Zlatna kuna 2018.’, čiji će dobitnici biti poznati 4. prosinca, ‘otići će u ruke’ malim, srednjim i velikim poduzetnicima u tri kategorije.

Pročitajte još

SUTRA U GOSPINOM POLJU Motociklisti, policija vas poziva na poligon sigurne vožnje

Dulist

Libertas pojačava polaske ‘šestice, uvodi i svakodnevnu noćnu liniju

Dulist

OD 9 DO 13:30 U nedjelju se zbog Du Motiona zatvaraju pojedine prometnice

Dulist