Aktualno

Blaž Pezo: ‘Htjeli smo svim pomorcima omogućiti povratak kućama, poduzete su sve mjere zaštite’

Blaž Pezo: 'Htjeli smo svim pomorcima omogućiti povratak kućama, poduzete su sve mjere zaštite'

Drago mi je da je Carnival Magic došao u našu luku i na neki način doveo prve pomorce koji su zatočeni već mjesecima na Atlantiku. Došli su svi Europljani koji preko naše luke ili naše zemlje mogu direktno doći u svoje zemlje. Znači, Radi se o pomorcima iz Crne Gore, BIH, Srbije, Mađarske, Slovenije, Italije, ima i par Slovaka… Svima je omogućeno obaviti repatrijaciju u našoj luci te tako doći sretno do svojih zemalja.Tu je naravno i šest naših pomoraca koji isto tako danas odlaze svojim kućama. Ovo je prvi brod u nizu kompanije Carnival, uskoro stiže i drugi, sa stotinjak Hrvata, a imamo i najave drugih kompanija za repatrijaciju u našoj luci – istaknuo je jutros direktor Lučke uprave Dubrovnik Blaž Pezo te nam potvrdio kako sve ide po planu.

– Na neki način, ovo je bila naša obaveza, ostati u kontaktu sa svima onima od kojih živimo, htjeli smo im izaći u susret i omogućiti im povratak svojim kućama. Osim odlaska domovima direktno preko naše zemlje, postavljen je i zračni post prema Ukrajini i Rumunjskoj, no nisu sve Rumunji i Ukrajinci, već će oni opet do svojih zemalja preko tih zračnih luka – istaknuo je dalje Pezo te pojasnio proceduru na brodu u smislu testiranja zdravstvenog stanja putnika.

– Kompanija je dala izjavu o zdravstvenom stanju svih pomoraca i putnika na ovom brodu. Cijelo vrijeme putovanja mjerili su temperaturu i pratili svoje zdravstveno stanje. S obzirom na to da su bili dva mjeseca u svojevrsnoj izolaciji, mislimo da nema rizika, no svejedno su i Policija i ljudi koji vrše transport putnika s cruisera proveli maksimalne mjere zaštite. Poslije svih operacija bit će dezinficiran i sam lučki prostor na kojem se obavljaju granične kontrole. Ukratko, poduzete su sve maksimalne mjere kako ne bi došlo do rizika – rekao je Pezo. Ukupno je danas stiglo 756 osoba, a idući brod, Carnival Breeze, trebao bi stići 27. svibnja, no datumi se miču s obzirom na luke. Pezo je također naglasio i to kako ne očekuju prvi cruiser s putnicima prije srpnja, te kako se kroz ljeto nadaju manjim cruiserima.

Pročitajte još

Otvorene nominacije za ovogodišnji izbor Hrvatskog stabla godine

Dulist

The Guardian uvrstio Cavtat na listu najljepših obalnih gradova i mjesta

Dulist

‘PROLJEĆE PRI DVORU’ KUD ‘Stjepan Radić’ sutra nastupa u Pridvorju

Dulist