Aktualno

‘BLAGOSLOV I IZVOR NADE’ Ovog petka u katedrali zaredit će se tri đakona

'BLAGOSLOV I IZVOR NADE' Ovog petka u katedrali zaredit će se tri đakona

Sveti red đakonata na putu prema svećenstvu u dubrovačkoj katedrali Gospe Velike u petak, 9. studenog na misi u 18 sati po rukama dubrovačkog biskupa mons. Mate Uzinića primit će trojica bogoslova Robert Karačić, Josip Mudri i Tonći Ante Prizmić.

-U Dubrovačkoj biskupiji, koja godinama ima nedostatak svećeničkih zvanja, ređenje trojice kandidata je veliki blagoslov i izvor nade, osobito jer je zadnji put ređeno više od dvojice kandidata prije više od pedeset godina. Posljednje đakonsko ređenje kandidata za Dubrovačku biskupiju bilo je 2013. godine – navode iz Dubrovačke biskupije te dodaju kako je jedno od mjerila životnosti neke kršćanske zajednice rađanje novih svećeničkih i redovničkih zvanja.

U ovom trenutku u Dubrovačkoj biskupiji tek je šest biskupijskih svećenika rođeno na području biskupije, a od njih su trojica aktivna u pastoralu. Zbog toga je važan znak duhovnog buđenja biskupije ovo ređenje trojice đakona, od kojih su dvojica zvanja sa područja naše biskupije.

-Put prema svećeništvu razlikuje se od osobe od osobe, a svi koji to žele postati trebaju proći izobrazbu i duhovnu formaciju. Neki mladići se već po završetku osnovne škole prijavljuju u sjemenište a nakon što budu primljeni pohađaju srednju školu pa onda nastavljaju bogosloviju. Drugi se nakon završene srednje škole prijavljuju u bogosloviju te nakon pripremnog perioda završavaju petogodišnji teološki studij, treći se prijavljuju i u kasnijoj životnoj dobi. Usporedo sa studiranjem, u bogosloviji se kroz različite duhovne programe i aktivnosti pripremaju za buduće zvanje. Njihovi odgojitelji im pomažu u razlučivanju zvanja, te se sukladno tome, pripuštaju službama koje trebaju primiti prije Svetog rada đakonata. Te službe prema posljednjem Zakoniku kanonskog prava su kandidatura, lektorat i akolitat – ističu iz Biskupije.

Večer uoči ređenja trojice bogoslova za đakone Dubrovačke biskupije u četvrtak, 8. studenog s početkom u 20 sati u dubrovačkoj katedrali Gospe Velike upriličit će se klanjanje pred Presvetim Oltarskim Sakramentom koje će predvoditi budući đakoni Robert Karačić, Josip Mudri i Tonći Ante Prizmić. Na misi u 18 sati položiti će Ispovijest vjere i Izjavu o svojevoljnom preuzimanju obveze celibata koja je sastavni dio đakonskog ređenja.

Pročitajte još

SUTRA U GOSPINOM POLJU Motociklisti, policija vas poziva na poligon sigurne vožnje

Dulist

Libertas pojačava polaske ‘šestice, uvodi i svakodnevnu noćnu liniju

Dulist

OD 9 DO 13:30 U nedjelju se zbog Du Motiona zatvaraju pojedine prometnice

Dulist