Aktualno

‘BLAGOSLOV I IZVOR NADE’ Ovog petka u katedrali zaredit će se tri đakona

Sveti red đakonata na putu prema svećenstvu u dubrovačkoj katedrali Gospe Velike u petak, 9. studenog na misi u 18 sati po rukama dubrovačkog biskupa mons. Mate Uzinića primit će trojica bogoslova Robert Karačić, Josip Mudri i Tonći Ante Prizmić.

-U Dubrovačkoj biskupiji, koja godinama ima nedostatak svećeničkih zvanja, ređenje trojice kandidata je veliki blagoslov i izvor nade, osobito jer je zadnji put ređeno više od dvojice kandidata prije više od pedeset godina. Posljednje đakonsko ređenje kandidata za Dubrovačku biskupiju bilo je 2013. godine – navode iz Dubrovačke biskupije te dodaju kako je jedno od mjerila životnosti neke kršćanske zajednice rađanje novih svećeničkih i redovničkih zvanja.

U ovom trenutku u Dubrovačkoj biskupiji tek je šest biskupijskih svećenika rođeno na području biskupije, a od njih su trojica aktivna u pastoralu. Zbog toga je važan znak duhovnog buđenja biskupije ovo ređenje trojice đakona, od kojih su dvojica zvanja sa područja naše biskupije.

-Put prema svećeništvu razlikuje se od osobe od osobe, a svi koji to žele postati trebaju proći izobrazbu i duhovnu formaciju. Neki mladići se već po završetku osnovne škole prijavljuju u sjemenište a nakon što budu primljeni pohađaju srednju školu pa onda nastavljaju bogosloviju. Drugi se nakon završene srednje škole prijavljuju u bogosloviju te nakon pripremnog perioda završavaju petogodišnji teološki studij, treći se prijavljuju i u kasnijoj životnoj dobi. Usporedo sa studiranjem, u bogosloviji se kroz različite duhovne programe i aktivnosti pripremaju za buduće zvanje. Njihovi odgojitelji im pomažu u razlučivanju zvanja, te se sukladno tome, pripuštaju službama koje trebaju primiti prije Svetog rada đakonata. Te službe prema posljednjem Zakoniku kanonskog prava su kandidatura, lektorat i akolitat – ističu iz Biskupije.

Večer uoči ređenja trojice bogoslova za đakone Dubrovačke biskupije u četvrtak, 8. studenog s početkom u 20 sati u dubrovačkoj katedrali Gospe Velike upriličit će se klanjanje pred Presvetim Oltarskim Sakramentom koje će predvoditi budući đakoni Robert Karačić, Josip Mudri i Tonći Ante Prizmić. Na misi u 18 sati položiti će Ispovijest vjere i Izjavu o svojevoljnom preuzimanju obveze celibata koja je sastavni dio đakonskog ređenja.

Pročitajte još

Električne bicikle propadaju po Lopudu, a DURA tvrdi da su uredno pospremljene

Leona Rašica

IDILA GOLUPČIĆA Pogled ‘s visine’ na okićeni grad

Dulist

MARE I LEONA NA PILAMA ‘Rijeke’ turista narušavaju nam privatnost, ali ne damo ju ni za što!

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija