Grad

Blagdan je Velike Gospe

Blagdan Velike Gospe najveći je blagdan posvećen Majci Božjoj i slavi Marijino uznesenje na nebo dušom i tijelom.

Katolički vjernici u Hrvatskoj osobito štuju Isusovu majku, pa je ovo ujedno i državni praznik u Republici Hrvatskoj.

U Dubrovačkoj biskupiji nekoliko župa nosi ime Velike Gospe, a i dubrovačka Katedrala posvećena je upravo Uznesenju Blažene Djevice Marije na nebo.

Svečano večernje koncelebrirano misno slavlje u 19 sati predvodit će dubrovački biskup mons. Mate Uzinić, a nakon mise slijedi procesija sa slikom Gospe od Porata i blagoslov stare gradske luke. Mise u katedrali su još i u 6, 7, 8, 9, 10, 11 i 12 sati.

Svetkovinu svoje zaštitnice slavi i Župa Velike Gospe u Postranju. Misna slavlja u 7.30 i 10 sati predvodit će mr. don Marinko Šljivić, a večernje misno slavlje u 19 sati župnik mr. don Robert Ćibarić.

I vjernici župe Velike Gospe u Rožatu slave zaštitnicu župe. Mise u samostanu će u biti u 8 i u 19 sati. Misa u ‘matici’ će se slaviti u 9.30. Po tradiciji na ovu župnu svetkovinu dolaze hodočasnici iz obje Mokošice. Večernje svečano euharistijsko slavlje predvodi dosadašnji župnik župe Sv. Spasa don Stipe Kordić. Pjeva zbor iz župe sv. Obitelji.

U Župi Velike Gospe u Goveđarima na otoku Mljetu svečano misno slavlje u 11.30 predvodit će isusovac p. Petar Nodilo, inače rodom upravo s otoka Mljeta.

Na Lopudu je prvu misu u 4 sata ujutro na Veliku Gospu u crkvi Gospe od Šunja slavio novi župnik mons. Ivan Šimić. U istoj crkvi misu će služiti i u 10 sati. Navečer će se misa slaviti u 18 sati u crkvi Gospe od Špilice.

U Župi Velike Gospe na Koločepu na svetkovinu Uznesenja Marijina slavit će se dvije mise: u 9 i 19 sati.
Župa Velike Gospe u Kuni Pelješkoj proslavit će Veliku Gospu svečanim misnim slavljem ispred crkve matice na sam blagdan u 10 sati. Misu predvodi župnik fra Josip Vidas.

Pročitajte još

UKLJUČITE SE! Grad uputio u javno savjetovanje prijedlog Mreže osnovnih škola

Dulist

LIJEPA VIJEST Nakon više od dva mjeseca Linđovci kreću s probama

Dulist

DUBROVNIK ZATRAŽIO POMOĆ OD EU Sufinanciranje 3,3 milijuna kuna troškova nastalih uslijed pandemije koronavirusa

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija