Aktualno

Banac ‘opleo’ po Buliću i Vlahušiću

Banac 'opleo' po Buliću i Vlahušiću

Prof. dr. sc. Ivo Banac, redoviti profesor na Yaleu, u sinoćnjoj se emisiji «Bujica» voditelja i urednika Velimira Bujanca na Nezavisnoj televiziji osvrnuo na trenutno stanje u dubrovačkoj politici, a posebno na Dubrovački dogovor.

– U Dubrovniku imate situaciju koja je nevjerojatna. Ovog ljeta napravljena je velika koalicija za Dubrovnik gdje je došlo do zajedničke vlasti u Gradskom vijeću između SDP-a, HDZ-a i HNS-a. Netko je u Zagrebu spavao kad je tako nešto odobreno. Nezamislivo je da se tako nešto može dogoditi, posebno pod okolnostima u kojima se dogodilo – kazao je Banac te nastavio:

"Nadam se da će Vlahušić uskoro u zatvor!"
 
– Dati potporu jednom već nepravomoćno osuđenom gradonačelniku, koji će ja se nadam uskoro biti u zatvoru zbog njegovih nevjerojatnih afera, a samo jedna je sankcionirana. Dati potporu čovjeku koji doslovno uništava Dubrovnik i staviti svog čovjeka, koji faktički nije iz Dubrovnika, Nika Bulića, za šefa Gradskog vijeća. Pa sad vi meni recite postoji li mozak u oporbi kad se tako nešto događa. Ja to ne mogu sebi objasniti i žalim da ovo moram registrirati neupućenom gledateljima – kazao je Banac.
 
Spomen Nika Bulića 'povukao je za jezik' voditelja Bujanca, koji je kazao kako je 1971. godine, kada su hrvatski orijentirani sveučilištarci štrajkali protiv komunizma, upravo Niko Bulić bio 'štrajkolomac' te 'na onoj drugoj, nehrvatskoj strani'. Za sve to je, istaknuo je Bujanac, Bulić bio nagrađivan pozicijama u tvrtkama i predstavništvima Jugoslavije u inozemstvu, koje se povezivalo s djelatnostima UDBE.

"Dubrovačka oporba ne radi svoj posao!"
 
Pitao je Banca imali dubrovački HDZ bolji kadar od Nika Bulića, na što je Banac odgovorio:
– Naravno da imaju, zato je ova priča i iznenađujuća. Ali pustimo Bulića i njegove Yugotourse i druge priče. Činjenica jest da oporba u dubrovačkoj sredini ne radi svoj posao. I to se mora promijeniti, jer ne možete samo sjedati i čekati da će vam se plod naći u rukama samo zato što ste strpljivi. Morate se boriti – kazao je Banac.

"Nije Olga Muratti Ivana Orleanska!"
 
Voditelj Bujanac upitao ga je i za stav o izlasku bivše predsjednice dubrovačkog SDP-a Olge Muratti iz stranke.
– Ne bih od nje napravio Ivanu Orleansku. Ali vrlo je indikativno da je izišla u ovom trenutku. Premda bi, s mog stajališta, bilo bolje da je izašla kad je došlo do ove koalicije, ili još bolje kad je SDP prihvatio projekt Srđ, koji predstavlja namjerno uništavanje Dubrovnika na razini onog što Andro Vlahušić radi trenutno skupa s nekom batentnom ministricom kulture, da bi zapravo uništio gradske zidine. On ih želi komercijalizirati, želi otvoriti gradske zidine do 23 sata, na raznim mjestima otvoriti razne zabavne punktove. U drugim sredinama, gdje se baština štiti od prekobrojnog broja gostiju, jednostavno se zaustavlja prodor novih gostiju. A mi ovdje radimo upravo suprotno. I kad jednog dana, zahvaljujući takvim 'genijalcima' Dubrovnika više ne bude, onda ćemo naravno stvarati umjetne Dubrovnike, možda na Srđu – zaključio je Banac.
 
Inače, Banac je u emisiji komentirao i aferu Patria, Lex Perković, udbaške i komunističke  zločine te analizirao poteze premijera Zorana Milanovića te aktualnog predsjednika Iva Josipovića i bivšeg predsjednika Stipe Mesića.

Pročitajte još

PRIGODNI PROGRAM Jubilarna deseta obljetnica SHKM u Dubrovniku

Dulist

GOSTOVANJE U HERCEG NOVOM ‘Vidi kako Lokrum pere zube’ pred crnogorskom publikom

Ivana Mijić Vulinović

VENECIJA POČELA NAPLAĆIVATI ULAZ U GRAD Mnogi nezadovoljni: ‘Pretvaraju nas u tematski park’

Dulist