Zanimljivosti

BANAC I IVANOVIĆ Povijest tajnovite obitelji kojoj država duguje milijune eura

Vila Banac

Teško je procijeniti je li država obeštetila ili zeznula 79-godišnjeg Ivana Božidara Ivanovića kad mu je, prije dva dana, na ime oduzete imovine prenijela 44 milijuna kuna vrijednih dionica u dvadesetak hrvatskih tvrtki, a među kojima i nešto onih u posrnulom Đuri Đakoviću.

Ovo posljednje, naime, lako bi moglo postati, i to ne krivicom Ivanovićevih, prvi financijski neuspjeh kroz povijest iznimno uspješne i neobične dubrovačke brodovlasničke familije, s obzirom na to se odmah u početku pokazalo kako dionice Đure Đakovića baš i nisu pouzdana akvizicija: od trenutka kad je država odlučila na taj način odraditi obeštećenje pa do trenutka kad su one zbilja i dodijeljene, njihova se vrijednost s nominalnog iznosa od 200 kuna strmoglavila na samo četiri kune po dionici, a nepoznato je i koliko će financijske koristi novi vlasnici, koji danas žive u Londonu, uspjeti pronaći i u ostalim portfeljima donedavne državne imovine, piše Jutarnji.

Ono što se ipak zna jest da je zahtjev obitelji Ivanovićev za povrat nacionalizirane imovine ipak daleko veći od onoga što im je sada pripalo zahvaljujući odluci CERP-a.

Među njihovim zagrebačkim i dubrovačkim odvjetnicima, logično, ovih dana vlada silenzio stampa, familija baš i nije sklona javno istupati, no nešto se od njihovih napora da povrate imovinu koja je dobrim djelom originalno bila u vlasništvu patera familiasa, dubrovačkog brodovlasnika Bože Banca, ipak može iščeprkati.

Poput recimo slučaja vrijedne nekretnine u zagrebačkoj ulici Andrije Hebranga, na brojevima 17 i 19, a na čiji je povrat obitelj Ivanović čekala desetljećima.

Objekt na broju 17 dotle je koristio Klub sveučilišnih nastavnika, no nakon što je 2013. pravomoćna postala odluka da se imovina vraća prvotnim vlasnicima, Klub te prostorije, nakon još nekoliko godina najma, konačno napušta krajem 2016., a Ivan Božidar Ivanović ulazi u posjed vrijednog zagrebačkog objekta.

Ironično, njegov je otac Vane Ivanović navodno baš za tu zgradu imao velike planove: Hrvatskoj je htio darovati oko šest tisuća knjiga, među kojima i mnoštvo rariteta, kolekciju slika i umjetničkih skulptura pod uvjetom da mu Hrvatska vrati nekretnine u Hebrangovoj gdje bi onda i svoju vrijednu kolekciju učinio dostupnom javnosti, no do dogovora nije došlo zbog čega je zbirka na kraju završila u londonskom Sveučilištu Kingstone.

A tu je onda i sapunica o povratu cavtatske Ville Banac, objekta koji je 2013. godine sudskom odlukom vraćen nazad obitelji, a iz nje iseljeni administrativni uredi općine koji su godinama koristili ovu vrijednu nekretninu.Za njenu je izgradnju odgovoran bio upravo Božo Banac, sin konavoskog agenta tršćanskih, njemačkih i britanskih brodovlasnika Natalina Banca.

Više pročitajte ovdje.

Pročitajte još

TURISTIČKI EXPERIENCI SVE POPULARNIJI Niša koju uz malo kreativnosti, a bez puno ulaganja, možete dobro iskoristiti

Ivana Mijić Vulinović

ODNOSI S JAVNOŠĆU U ONLINE OKRUŽENJU Nastupno predavanje Romane John

Dulist

STON ĆE ‘GLUMITI’ DUBROVNIK Snima se dokumentarno-igrani film ‘Kralj Tvrtko’

Dulist