Aktualno

“Bajrambašić je iznio niz netočnosti”

Predsjednik županijskog HDZ-a Branko Bačić uputio je priopćenje vezano za izjave pomoćnika ministra za komunikacije i transport Bosne i Hercerovine Izeta Bajrambašića o gradnji Pelješkog mosta. Priopćenje prenosimo u cijelosti:

„U izjavama pomoćnika ministra za komunikacije i transport Bosne i Hercerovine Izeta Bajrambašića o gradnji Pelješkog mosta iznesen je niz netočnosti, a koje ni na koji način ne pridonose dobrosusjedskim odnosima.

Naime, Bajrambašić tvrdi kako je prije gradnje mosta potrebno utvrditi pomorsku granicu što nije točno jer se lokacija budućeg mosta nalazi duboko u hrvatskom teritoriju. Čak i da se za Republiku Hrvatsku utvrdi najnepovoljnije rješenje granice u Malostonskom zaljevu, most kopno-Pelješac još uvijek bi od te granice bio udaljen za 500 metara.

Što se tiče prava neškodljivog prolaza u i iz Luke Neum kako je to i predviđeno Međunarodnom konvencijom o pravu mora, i oko kojeg dvoji gospodin Bajrambašić, isti je i osiguran usuglašavanjem osnovnih elmenata mosta, čime je definiran plovni put.

Usuglašeni elementi mosta to jest njegova visina i raspon između srednjih stupova dogovoreni su i potpisani u Sarajevu 07. prosinca 2006. između predstavnika Vlade RH i Vijeće ministara BiH.

Temeljem tako postignutog dogovora prišlo se izradi lokacijske  i gradevinske dozvole, a u kom postupku je izrađena i Studija o utjecaju na okoliš za most kopno-Pelješac s pristupnim cestama, s posebnim osvrtom na procjenu utjecaja na okoliš preko državnih granica. Sukladno postignutom dogovoru  hrvatska strana uredno je nastavila dostavljati sve relevantne dokumente susjednoj državi. 

Dakle, držimo neosnovanom izjavu pomoćnika ministra Bajrambašića o tome kako su zakinuta prava BiH te kako BiH nije nikada dala suglasnost za gradnju mosta kopno-Pelješac.“
 
Predsjednik ŽO HDZ-a
Dubrovačko-neretvanske županije
Branko Bačić
 

Pročitajte još

VAŽNO Kako zaštititi palme od napada crvene palmine pipe

Dulist

Željan Konsuo idućeg petka predstavlja prvu knjigu o Jugu ‘Pet do sto’

Dulist

ZAJEDNIČKE GROBNICE BONINOVA GOTOVO POPUNJENE Kamo s posmrtnim ostatcima nakon 10 godina?

Leona Rašica