Politika

Bačić: Čim se steknu epidemiološki uvjeti, raspuštamo Sabor i raspisujemo izbore

Bačić: Čim se steknu epidemiološki uvjeti, raspuštamo Sabor i raspisujemo izbore

O tome hoćemo li na izbore u srpnju govorio je predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a Branko Bačić.

“Nalazimo se u izbornoj godini, do punog mandata preostalo je još manje od četiri mjeseca, prema tome, naš je stav da čim se steknu epidemiološki uvjeti, da ćemo ići u raspuštanje Sabora nakon čega će se, u roku od 60 dana izbori održati”, rekao je Branko Bačić za RTL, na pitanje kada će raspustiti Sabor.

Ako bude ista sitaucija kao do sada, znači li to da će se parlament raspustiti do kraja ovog mjeseca? “I to je moguće, ako u idućih 10, 15 dana ocijenimo da je epidemiološka sitaucija dobra, da se mogu,provesti izbori, onda ćemo ih svakako raspisati”, rekao je Bačić.

Dodaje da ovaj petak vjerojatno neće glasati, ali zato bi trebali idući tjedan.

“Moramo još izglasati rebalans proračun i nako ntoga svaki termin je prihvatljiv, ukoliko se pokaže da su epidemiološki uvjeti zadovoljavajući”, kazao je Bačić.

Uvjerava da za to imaju potrebnih 76 ruku. “Većina je i danas imala sastanak i što se tiče jedinstvenog stava oko održavanja izbora, tu je suglasje”.

S time se slažu, kaže Bačić, i zastupnici zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića. “Stalno razgovaram s kelegama iz Kluba rada i solidarnosti, oni su apsolutno suglasni da treba iskoristiti vrijeme prije jeseni da se održe izbori.”

Nakon raspuštanja Sabora, predsjednik Republike Zoran Milanović mora odrediti točan datum izbora u roku od 30 do 60 dana.

“Koliko imam informacije, nije razgovarano s predsjednikom na temu točnog trenutka izbora. Mislim da je odluka na vladajućoj većini a njegovo je da odredi točan termin. Tu nema potrebe da se dogovaramo, tu se kooperativnost sama po sebi podrazumijeva”, kazao je Bačić.

Iz Državnog izbornog povjerenstva za RTL su rekli da još nisu dobili nikakvu novu informaciju, ali da redovite pripreme za izbore teku.

Pročitajte još

PROFESORICI SE PRIDRUŽIO I PROFESOR Uz Šuicu, i Legaz bi u Europu!

Dulist

RASKOL U MOSTU Marija Selak Raspudić: ‘Miletić se javno ogradio od mene’

Dulist

FRANKOVIĆ I PEZO O IZBORIMA Ostvariti ovakav rezultat i dobiti povjerenje naših sugrađana nije nimalo jednostavno

Dulist