Aktualno

AVANTURA POTRAGE ZA SMJEŠTAJEM ‘Stan je na duže vrijeme, samo ljeti morate izaći’

AVANTURA POTRAGE ZA SMJEŠTAJEM 'Stan je na duže vrijeme, samo ljeti morate izaći'

Jedan od najvećih i najčešćih frustrirajućih problema za mlade, ali i one nešto starije u Dubrovniku je pronalazak stana koji bi se iznajmio po ‘normalnoj’ cijeni i koji je adekvatan za život.

Često dubrovački najmodavci misle da se u stanu ne kuha pa vam špaher ne treba, ili ako vam baš treba on je u spavaćoj sobi, jer tko to ne bi kuhao u spavaćoj sobi?! A zamrzivač je još uvijek visoki luksuz i nepoznanica za dubrovačke najmodavce. O Internetu i sličnim uslugama 21. stoljeća ne treba uopće razgovarati.

I tako se u studenom 2015. godine uputimo u dugotrajnu potragu za stanom za mladi zaposleni par. Da, dobro ste pročitali – avantura je počela prije punih pet mjeseci, kako bi do 1. svibnja 2016. godine pronašli novi stan, budući da iz starog moramo iseliti – zbog sezone. Dakle, vremena je bilo i više nego dovoljno za pronalazak stana.

Naivno u početku odlučimo kako želimo stan u užem dijelu Lapada, a izdvojit ćemo poveći iznos od 3000 kuna (naravno i režije koje ćemo platiti) za dvije osobe. Nakon kraće potrage koja je trajala otprilike 20 dana i niti jednoga stana ‘na vidiku’ shvatili smo kako ćemo potragu morati malo proširiti. Promjena plana: želimo stan na užem području Dubrovnika. Oglasimo se na nekoliko stranica na Facebooku, u nekoliko lokalnih tiskovina i internetskih oglasnika s naznakom kako stan tražimo isključivo na užem području Dubrovnika (Mokošica, Župa dubrovačka, Sustjepan i slično isključeno). Dobijemo više desetaka poziva, a svi od reda počinju istom rečenicom ‘Imam vam ja stan u Župi/Čibači/Kuparima/Cavtatu’.

Pročitamo i ne vjerujemo
Listanje novih-starih oglasa postao je naš dnevni ritual, i nakon buđenja i prije spavanja. Nakon još desetak dana došlo je na red razgledavanje prvoga stana. U oglasniku stoji nekako ovako:

‘Nanovo uređen i renoviran stan na Pošti Lapad, prostorno više nego dovoljan za dvije osobe, cijena 2000 kuna i parking’. Pročitamo, ne vjerujemo i brže bolje zovemo da nas netko ne bi preduhitrio. Nakon nekoliko pitanja vezanih uz primanja, objasnimo kako je riječ o mladom paru od 20 godina i oboje su zaposleni. Nakon te informacije dogovaramo sastanak ispred stana.

Što se dalje s našim mladim parom događalo, te na koje su sve avanture ‘naletili’ prilikom potrage za stanom, pročitajte u tiskanom izdanju DuLista koji je od srijede na kioscima…

Pročitajte još

PRIGODNI PROGRAM Jubilarna deseta obljetnica SHKM u Dubrovniku

Dulist

GOSTOVANJE U HERCEG NOVOM ‘Vidi kako Lokrum pere zube’ pred crnogorskom publikom

Ivana Mijić Vulinović

VENECIJA POČELA NAPLAĆIVATI ULAZ U GRAD Mnogi nezadovoljni: ‘Pretvaraju nas u tematski park’

Dulist