Kultura

ATMOSFERA ZA POŽELJET’ Ivo Grbić ‘proveo’ Dubrovčane kroz svoju izložbu o Držiću i Igrama

ATMOSFERA ZA POŽELJET' Ivo Grbić 'proveo' Dubrovčane kroz svoju izložbu o Držiću i Igrama

Dom Marina Držića upriličio je ove srijede navečer besplatno razgledavanje izložbe ‘Marin Držić i Ivo Grbić: 70 godina zajedno na Dubrovačkim ljetnim igrama’ u pratnji autora radova izloženih na izložbi, najstarijeg dubrovačkog umjetnika Iva Grbića te kustosice izložbe Anite Ruso i kustosice Doma Marina Držića, Valerije Jurjević. Okupilo se tako desetak Dubrovčana kako bi čuli što o samoj izložbi ima reći njezin autor, a gospar Ivo se našalio na njihov broj rekavši kako bi ‘da na svakog čovjeka doda jednu nulu’ se moglo reći da je na vodstvo došlo puno ljudi. Gospar Grbić je naglasio i kako mu je velika čast i zadovoljstvo što je prvi put u njegovih 88 godina na otvaranju izložbe bio i gradonačelnik.

Kako je uvodno pojasnila kustosica izložbe Anita Ruso, s obzirom da je na samom otvorenju izložbe zaista došlo mnoštvo sugrađana, Domu Marina Držića bilo je žao ne pozvati još jednom gospara Grbića kako bi Dubrovčani iz ‘prve ruke’ mogli saznati zanimljivosti o njegovoj izložbi.

-Kada smo počeli razgovarati s gosparom Ivom, najstarijim dubrovačkim umjetnikom, shvatili smo da je ova godina ona u kojoj se slavi 70. godina Dubrovačkih ljetnih igara, a da ih je Grbić kroz sve te godine pratio. Bio je na apsolutno svakim Igrama, osim možda jedne godine kada je bio u vojsci. Zanimljiva je i poveznica s Držićem jer je Grbić uvijek bio prisutan na predstavama koje su igrale Držića i redovito je crtao u svoj notes sve glumce, redatelje, glazbenike… U samo nekoliko godina nacrtao je jako puno portreta. U ovoj izložbi htjeli smo se upravo bazirati na te portrete – naglasila je Anita Ruso.

Kroz vodstvo posjetitelje se provelo kroz izbor djela nastalih tijekom sedamdeset godina Grbićeva praćenja Dubrovačkih ljetnih igara. U tom dugom razdoblju Ivo Grbić stvorio je, što na licu mjesta što u svom atelijeru, jedinstveni panteon Držićevih likova, ali i svih onih koji su Držića oživljavali kroz predstave. Poznati su i brojni njegovi portreti glazbenika, zborova i orkestara, dirigenata i mnogih solista koji su nastupili na Igrama… Za ovu izložbu odabrani su određeni crteži likova iz Dunda Maroja, Skupa, Novele od Stanca, Tirene i Plakira koji su nastajali većinom tijekom izvedbi. Inače, želja je Doma Marina Držića da do kraja izložbe (25. kolovoza) posjeti je što veći broj građana.

Kako je proteklo vodstvo kroz izložbu gospara Grbića, pogledajte u našoj fotogaleriji.

Pročitajte još

[FOTO] UNIŠTENJE U FLORI Prva izložba Josipe Vlašić

Dulist

KONCERTI U TAJNIM VRTOVIMA Kvartet Sorkočević ispred Kuće Bukovac

Dulist

ZAPOČELO DUBROVAČKO GLAZBENO PROLJEĆE Puna crkva Male Braće na prvom koncertu

Dulist