Natrag
20.4.2019 02:29

facebook

twitter

google

rss

dulist

Apel DUZS-a zbog vremenskih neprilika

6.2.2012 @ 22:00 Andrea Falkoni Račić Aktualno

Podijelite:

Državna uprava za zaštitu i spašavanje je zbog vremenskih neprilika koje su zahvatile cijelu Hrvatsku uputila apel građanima.

Naime, zbog ekstremno niskih temperatura, snježnih oborina s visokim snježnim nanosima, leda na prometnicama, olujnog nevremena i posljedica njegova djelovanja u većini županija, svim građanima preporučuju postupanje prema naputcima i mjerama koje nalažu čelnici jedinica lokalne samouprave i žurne službe na terenu te aktivno sudjelovanje u provođenju obveza čišćenja snijega prema odlukama o komunalnom redu.

Svima koji nemaju izrazitu potrebu preporuča se da se ne upućuju na put, posebno ako nemaju odgovarajuću zimsku opremu. Građanima u područjima zahvaćenim vremenskim neprilikama DUZS savjetuje da ostanu u svojim kućama i ne izlaze dok se uvjeti na javno – prometnim površinama ne normaliziraju.

Prema preporukama Ministarstva zdravlja ukazuje se na mjere zaštite tijekom niskih temperatura. Savjeti za ponašanje su sljedeći:

Preporuča se pratiti vremensku prognozu, kao i upozorenja vezana uz ekstremno niske temperature i nepovoljne vremenske prilike. Na ekstremne vremenske prilike posebno su osjetljivi mala djeca i stariji ljudi. Izlazak po ekstremnoj hladnoći treba izbjegavati, međutim za one koji moraju izaći  preporuča se  oblačenje tople odjeće koja  treba biti slojevita i ne preuska, vanjski sloj nepropustan na vjetar i vlagu, po mogućnosti od vune, polipropilena i svile koja zadržava više topline u unutarnjim slojevima od pamuka. Potrebno je  zaštititi glavu kapom, ruke rukavicama, te vrat, lice i usta prekriti šalom.
Izuzetno je važna nepropusna,  topla i komotna obuća.

Srčanim bolesnicima kao i onima oboljelim od respiratornih bolesti preporuča se izbjegavati izlaganje niskim temperaturama, posebice u ranojutarnjim i noćnim satima. Ne ignorirajte osjećaj hladnoće kao ni drhtavicu koji nas upozoravaju da se trebamo utopliti ili prekinuti boravak na hladnoći. U slučaju pothlađivanja utopljavati se postupno zamatanjem u deku uz izvor topline, te konzumiranjem toplih napitaka, najbolje nezaslađenog čaja.

U slučaju jačeg pothlađivanja, odnosno pojave simptoma poput trnjenja,  gubitka osjeta, uz izrazito blijedu, a pri utopljenju crvenu kožu okrajina, potrebno je potražiti pomoć svog izabranog liječnika obiteljske medicine. Preporuča se kontinuirano uzimati dovoljne količine  toplih  napitaka, čak i ako ne osjećate žeđ, a alkohol i prevelike količine kofeina treba izbjegavati jer izazivaju širenje krvnih žila i daljnji gubitak tjelesne topline.

U slučaju ledene kiše, smrzavanja ili snijega potrebno je izbjegavati izlazak, osobito starije osobe, radi povećane mogućnosti ozljeđivanja odnosno padova i lomova.
– Za sve značajnije događaje, posebno one u kojima zbog vremenskih neprilika može doći do ugrožavanja zdravlja i sigurnosti građana, upućujemo građane da nazovu broj 112 kako bi im na najbrži način bila omogućena pomoć nadležnih službi – apeliraju iz DUZS-a.

Komentari

O autoru: Andrea Falkoni Račić

Profesorica sam povijesti i etnologije, no igrom slučaja, ili sreće, nakon završenog studija počela sam raditi kao - novinarka. I u tom poslu, uz lijepe, ali i teške trenutke, ostala niz godina. Volim kad svojim radom pomažem ljudima velikog srca. U slobodno vrijeme, nije da ga baš imam, čitam, slušam, osluškujem...

Iz rubrike
   Impressum | Privatnost | Uvjeti
  © 2018 dulist d.o.o. Sva prava pridržana