Zanimljivosti

Antun Burđelez priprema zanimljivu knjigu i treba vašu pomoć

Cavtaćanin Antun Burđelez priprema knjigu o nezgodama i nesrećama zrakoplova u Konavlima tijekom II. svjetskog rata.

Logičan je to slijed nakon što je ovaj zaposlenik Zračne luke Dubrovnik i veliki zaljubljenik u zrakoplovstvo već održao izložbu ‘Nesreće i nezgode zrakoplovstva u Konavlima tijekom Drugog svjetskog rata’.

U knjizi će se se opisati svi slučajevi koje je dosad istražio. Postoji ih deset, a za svaki postoje podaci u obliku arhivskih zapisa (oko 300 strana dokumentacije), sjećanja svjedoka i lokacija.

Jedan od takvih slučajeva je onaj iz Brotnica, a kada se u tom selu u srpnju 1944. godine kada na zemlju obitelj Karaman srušio američki zrakoplov, tip aviona B 24 Liberator (znan kao ‘Tangerine’) koji je bio na povratku iz rumunjskog grada Ploesti. Osmero članova posade je preživjelo iskakanjem s padobranima iz pokvarenog zrakoplova na stjenovito područje Šilježaka, Mihanića i Brotnica, a dvoje ih je poginulo. I sve bi to ostalo na pričama starosjedioca da se u cijelu priču nije ‘upleo’ ovaj Cavtaćanin. DuList je sudjelovao u prisjećanju ove priče kada je Brotnice posjetila obitelj jednog od američkih vojnika koji je preživio pad zrakoplova.

Burđelez je zamolio da ako netko ima fotografije iz tog vremena te bi htio da se objave u knjizi (uz zabilješku vlasniku) može mu se javiti preko Facebooka.

-Isto tako, ako netko ima neki zanimljiv komad aviona za slikanje (ja dijelove ne skupljam) ili priču također me može kontaktirati – rekao je Burđelez.

Pročitajte još

MASLINA 2020. Danjel Sabadin šampion, a nagrađena i Zrinka Cvitešić

Dulist

DULIST PRVI DONOSI Obnovljena crkva sv. Mihajla otvara se 17. ožujka

Leona Rašica

ŠTO NAS ČEKA IDUĆIH MJESECI? Meteorolozi AccuWeathera ‘izbacili’ prognozu do ljeta

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija