DuList IN

AMILA ŠKALJIĆ, OSNIVAČICA ‘TINTILINIĆA’ Tradicionalne igre su zaboravljene. Vraćamo ih na moderan način

AMILA ŠKALJIĆ, OSNIVAČICA ‘TINTILINIĆA' Tradicionalne igre su zaboravljene. Vraćamo ih na moderan način

U godinu i pol dana dječji anima­tori ‘Tintilinići’ brojne su rođendane učinili itekako zabavnijim, a na taj način pronašli i put do srca dubrovač­kih mališana.

Osnivačica Amila Ška­ljić, odgojiteljica rane i predškolske dobi, smatra kako djeca najbolje uče i usvajaju znanje kroz igru. A upravo potaknuta nedostatkom sadržaja koji su usmjereni prema djeci, odlu­čila je osnovati ‘Tintiliniće’. Riječ je o stručno osposobljenim osobama, koje iza sebe, kao i Amila, imaju dugo­godišnje iskustvo rada u vrtićima te rada s djecom rane i predškolske dobi.

— Animatori osmišljavaju zanimljiv i raznovrstan edukativno-kreativni program za dječje rođendane. Kroz taj se program, uz kvalitetnu inte­rakciju i same igre, djeci omogu­ćuje lijepo provođenje njihovog naj­važnijeg dana – rekla je Amila. Svi znamo kako je svakom djetetu rođen­dan sam po sebi poseban dan…

AMILA ŠKALJIĆ, OSNIVAČICA ‘TINTILINIĆA' Tradicionalne igre su zaboravljene. Vraćamo ih na moderan način

— …A još mu je veća sreća kad se na njegovom rođendanu nađu anima­tori koji imaju zanimljiv program od 15 i 20 igara koje ‘ožive’ kroz interak­ciju s drugom djecom i usmjeravanje animatora – govori nam Amila. Djeca ju nerijetko nakon rođendana zovu i doma. Sve dogodovštine na anima­cijama, kako naglašava, ponovno joj pokažu koliko su djeca neiskvarena.

— Na rođendan smo jednom doni­jeli piñatu, što je izrazito popularno u posljednje vrijeme kod djece. Za dijete koje je slavilo rođendan, posebno smo izradili piñatu u obliku zmaja. Svi su je udarali… A odjednom se jedna djevoj­čica zaletila prema tom zmaju, zagrlila ga i vikala: ‘Nemoj mi ga mlatiti, ne mogu ovo gledati’. To su neki od poseb­nih trenutaka koje pamtimo – rekla je Amila. Uz piñate, na popularnosti je dobio i face painting koji je neizosta­van na animacijama, kaže nam.

I roditelji sudjeluju
Svaki rođendanski program je jedin­stven te zahtijeva dosta vremena za organizaciju. Priprema programa nekad zna trajati i do pet dana. Prije samog rođendana, održi razgovor s rodite­ljima koji joj otkriju što dijete najviše voli, primjerice koji mu je lik iz crtanog filma najdraži na temelju čega rade program, dekoracije, uređuju prostor… No najbitnije od svega je, što žele postići kroz animaciju, sudjelovanje djece. Jed­nom su se čak upustili u stvaranje dvo­satne animacije za 70 djece i uz rodi­telje, što nije predstavljalo ‘lak zalogaj’. ­

AMILA ŠKALJIĆ, OSNIVAČICA ‘TINTILINIĆA' Tradicionalne igre su zaboravljene. Vraćamo ih na moderan način

— Morali smo smisliti polaznu točku koja će ih sve okupiti na jednom mjestu, odnosno oko nas. Odlučili smo napraviti predstavu od 15 minuta. To je bio način kako ih privući i ‘na prvu’ zainteresirati. I uspjeli smo. Gledali su je bez treptaja. Probudili smo zanima­nje kod djece i kroz dva sata su stvarno sudjelovala u pripremljenom programu. A isto tako, ostvarili smo razne emocije kod njih – rekla je Amila. No, nekoliko puta su se našle u situacijama kad sva djeca ne sudjeluju u animacijama.

­— A to je ono zašto smo tu. Moramo uvijek imati asa u rukavu. Ako primijetimo kako neko dijete ne sudjeluje, ula­zimo u individualnu interakciju s dje­tetom kako bi se uključilo u animaciju. Na taj način želimo motivirati i vratiti mu pažnju – ističe Amila. Roditelji su nakon svake animacije izrazito zado­voljni. Znaju ostati i sudjelovati u pri­premljenim igrama i animaciji. ‘Mogli ste organizirati nešto za nas’, kažu joj što joj uvijek izmami osmijeh na lice. ­

Križić kružić, slijepi miš…
Dosadašnju praksu i stečeno znanje smatra izrazito bitnima u ovome poslu, no ističe kako iz godine u godinu mora držati korak.

— Potrebno je dalje učiti, čitati, ići na brojne seminare kako bi ostao – mode­ran. Nije isto raditi s djecom prije pet godina i sad. Tako i rođendani prije par godina nisu isti kao danas. Postoje drukčiji interesi među djecom, pogotovo u sadržajnom smislu. Svako malo se izbacuju neke, nazovimo ih, novotarije, mozak ti mora raditi sto na sat, a mašta je neizostavna – govori nam Amila. Tradicionalne igre su, kako kaže, kod današnjih generacija skoro pa zaboravljene.

— Tintilinići nude tradicionalne igre, ali u nekom modernom stilu, odnosno u onakvom kakvom ga djeca danas vole. A to su križić kružić, slijepi miš… – ističe.

Vjerujemo kako je brojnim mališa­nima za vrijeme Dubrovačkog zim­skog festivala upravo najdraže mjesto biti blagdanska igraonica u Luži. Tamo naime Tintilinići svaki dan održavaju raznovrstan program za one najmlađe. U Luži od 16 do 19 sati rade edukativno-kreativne radionice koje sadržavaju različite društvene igre, čitaonice, pričaonice, face painting, glazbu, ples… Pa navratite u ‘Stanicu Sjeverni pol’!


OTKUD IME?
Za sve je ‘kriv’ Malik
Naziv su dobili po Maliku Tintiliniću, jednom od naj­poznatijih mitoloških bića hrvatske usmene predaje. Zapamćen je ostao zahvaljujući ‘Pričama iz davnine’ i Ivani Brlić Mažuranić. Upravo Tintilinić koji se opisuje kao razigranog duha, označava osobnost naše sugovor­nice koja ističe kako će ‘uvijek u duši ostati dijete bez obzira na težinu koju život nosi’.

• MP

Pročitajte još

PRVA NAJAVA ZA KONCERT Grupa Zoster u srpnju na Orsuli!

Dulist

‘Župski pjat’ počeo đirom po vinogradu i radionicom o rogaču

Dulist

Revelin osvojio 25. mjesto na ljestvici Top 100 klubova DJ Maga

Dulist